Πανεπιστήμια: Σε ΦΕΚ τα μέτρα – Με πιστοποιητικά, εργαστηριακά τεστ και μάσκες

Πανεπιστήμια: Σε ΦΕΚ τα μέτρα – Με πιστοποιητικά, εργαστηριακά τεστ και μάσκες

Οι φοιτητές επιστρέφουν στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων, με πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης ή εργαστηριακά τεστ κορωνοϊού και μάσκες.

Σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση με τα μέτρα για τον α’, β’ και γ’ κύκλο σπουδών των ΑΕΙ του χειμερινού εξαμήνου, που θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά διά ζώσης. Τα μέτρα προβλέπουν ότι τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ κάθε εβδομάδα, με δική τους δαπάνη.

Αναλυτικά, πρέπει να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

  • επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έχοντας ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό ή
  • επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
  • επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Προσεχώς, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, που θα διασυνδέει την πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι, με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.

Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των εγγεγραμμένων φοιτητών όλων των ΑΕΙ που έχουν σπεύσει να κάνουν τουλάχιστον μία δόση. «Μαζί με όσους φοιτητές έχουν νοσήσει, ξεπερνούν το 75,5%», αναφέρει.

Επίσης, επισημαίνει ότι το 87% του διοικητικού και διδακτικού- ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ είναι εμβολιασμένοι. Επισημαίνει μάλιστα ότι ξεπερνά το 91% το ποσοστό του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Το πρωτόκολλο για τα πανεπιστήμια  

Το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, έπειτα από τη σύσταση της επιτροπής των ειδικών, προβλέπει τα εξής:

– Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.

– Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

– Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

– Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.

– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).

– Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

– Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

– Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.

– Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

– Φοιτητικές εστίες:

  • Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
  • Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

– Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

– Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Ίδιοι όροι λειτουργίας ισχύουν και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κολέγια.

Google+ Linkedin