Νέο έκτακτο επίδομα 534 ευρώ σε επαγγελματίες για τον Μάιο – Πώς θα γίνει η καταβολή

Νέο έκτακτο επίδομα 534 ευρώ σε επαγγελματίες για τον Μάιο – Πώς θα γίνει η καταβολή

Έκτακτη ενίσχυση 534 ευρώ και για τους επιτηδευματίες που κράτησαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους κατά τον μήνα Μάιο αναμένεται να περιλαμβάνει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου.

Για την καταβολή της ενίσχυσης η οποία θα γίνει με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας θα εκδοθεί αναλυτική υπουργική απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ τα χρήματα θα δοθούν και πάλι μέσω της πλατφόρμας my business support της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, η ΠΝΠ θα ορίζει και το πλαίσιο του 2ου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής με το ποσό αυτή τη φορά να φτάνει στα 1,4 δις. ευρώ έναντι περίπου 580 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στον πρώτο γύρο.

Ο πρώτος γύρος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των αυτοαπασχολουμένων αλλά και ο πρώτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής ολοκληρώθηκαν μόλις τα προηγούμενα δύο 24ωρα και πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμού 3.997 δικαιούχων συνολικά ποσά 111,4 εκατ. ευρώ μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής και πλέον το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης ανήλθε στα 580,1 εκατ. ευρώ, ποσό που μοιράστηκε σε συνολικά 51.529 επαγγελματίες. Ουσιαστικά έχουν μείνει πολύ λίγες αιτήσεις σε εκκρεμότητα και τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον 2ο γύρο.

Μετά την δημοσίευση της ΠΝΠ στο ΦΕΚ, η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα και την σχετική υπουργική απόφαση. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή τη φορά θα ληφθεί υπόψη μείωση του τζίρου είτε κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, είτε και κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Μαίου που περιλαμβάνει όλες τις ημέρες του lockdown σχεδόν για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. Πρακτικά, οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα υποχρεωθούν να στείλουν στοιχείων εσόδων ανεξάρτητα από το αν η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ θα παραμείνει μηνιαία. Τα κριτήρια αναμένεται να διαφοροποιηθούν.

Στον δεύτερο γύρο είναι πιθανό ότι δεν θα υπάρξει ελάχιστο ποσό δανεισμού από 2.000 έως 30.000 ευρώ όπως συνέβη με τον πρώτο γύρο ενώ θα διαφοροποιηθούν και τα ελάχιστα ποσά μείωσης των εσόδων. Ο στόχος είναι να ενισχυθούν περισσότερο οι εταιρείες και οι επαγγελματίες που θα έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων.

Όσον αφορά στον νέο γύρο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, αυτή τη φορά δεν θα αφορά στην καταβολή 800 ευρώ αλλά στο ποσό των 534 ευρώ καθώς το ποσό θα αφορά στον μήνα Μάιο. Οι δικαιούχοι θα είναι όσοι παρέμειναν κλειστοί και στον μήνα που φεύγει (π.χ κυλικεία, γυμναστήρια, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ) κάτι που θα προσδιοριστεί βάσει ΚΑΔ. Ωστόσο, επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί και στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες άνοιξαν αρχές Μαΐου (11 Μαΐου). Αυτές οι επιχειρήσεις όμως δεν θα λάβουν 534 ευρώ, αλλά 300 ευρώ, δηλαδή αναλογία του επιδόματος.

Θα αποσαφηνιστεί αν θα χρειαστεί να υποβληθεί νέος γύρος αιτήσεων από τους δικαιούχους (που είναι και το πιθανότερο) ή αν οι καταβολές θα γίνουν αυτόματα βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τον πρώτο γύρο.

Κοινό στοιχείο των δύο μέτρων, το γεγονός ότι θα χρηματοδοτηθούν με πόρους από το ΕΣΠΑ κάτι που σημαίνει ότι το κόστος δεν βαραίνει άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Google+ Linkedin