Μοράλες: Ας μιλήσουμε καθαρά, το πρόβλημα του πλανήτη είναι ο καπιταλισμός

Μοράλες: Ας μιλήσουμε καθαρά, το πρόβλημα του πλανήτη είναι ο καπιταλισμός

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας οφείλονται στον καπιταλισμό, σημείωσε ο πρόεδρος τη Βολιβίας Έβο Μοράλες μιλώντας στην 74η γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hOzXP0ewI_Y[/embedyt]

«Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο μοντέλο παραγωγής και στον καταναλωτισμό, στην ιδιοκτησία των φυσικών πόρων και στην άνιση κατανομή του πλούτου» εξήγησε ο Μοράλες ενώ συμπλήρωσε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει γίνει για άλλη μια φορά ιδιαίτερα ασταθές.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο κόσμος ελέγχεται από μια ολιγαρχία, ένα μικρό αριθμό δισεκατομμυριούχων και συμπλήρωσε ότι είναι «ανήθικο, άδικο και απαράδεκτο 26 άνθρωποι να ελέγχουν τον ίδιο πλούτο με 3.8 δισεκατομμύρια ανθρώπους».

Μιλώντας για τις μεγάλες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, οι οποίες έφτασαν και στη χώρα του σημείωσε ότι η Βολιβία δαπάνησε 15 εκατομμύρια δολάρια για την κατάσβεσή τους.

Για την Βολιβία ανέφερε ότι παρουσιάζει την πιο δυναμική οικονομία στη Νότια Αμερική με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4,9% στα τελευταία έξι χρόνια, ενώ συμπλήρωσε ότι το ΑΕΠ εκτοξεύθηκε από τα 9.5 στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2005 έως το 2019. Παράλληλα η ανεργία είναι η χαμηλότερη στην περιοχή αφού έπεσε από το 8,1% το 2005 στο 4,2% το 2018.

Η Βολιβία είπε ο ίδιος έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών (πάνω από 50%) στο κοινοβούλιο.

Google+ Linkedin