Με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές-Έντονες αντιδράσεις

Το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και στους εκπροσώπους των εργαζομένων στους ΟΤΑ το σχέδιο νόμου που αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», προκαλώντας την αντίδραση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Με την ανάρτηση του σχεδίου νόμου στον Δικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών θα ξεκινήσει και τυπικά η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης η οποία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 14 Μαΐου και ώρα 15:00.

«Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχευση την ουσιαστική ενίσχυση της λειτουργίας της, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της και την ταυτόχρονη ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά» αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το σχέδιο νόμου διαρθρώνεται σε τέσσερα (4) Μέρη, στο πρώτο εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πρόταση κατηγοριοποίησης των Δήμων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, διατάξεις σχετικές με τα όργανα διοίκησης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, καθώς και το νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

«Θεσπίζεται δηλαδή το σύστημα της απλής αναλογικής ως το σύστημα εκείνο που στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην αναζήτηση και επίτευξη συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις που μετέχουν στα όργανα διοίκησης, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει πολίτες και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αποκλείονταν λόγω των στρεβλώσεων του ισχύοντος πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος από τη συμμετοχή στα κοινά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», υπογραμμίζει το ΥΠ.ΕΣ.

►Οι απόψεις και προτάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

«Φωνές» για την απλή αναλογική

Την έντονη αντίδραση των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, προκάλεσε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Τετάρτη 2 Μαίου, τόσο η ΕΝΠΕ όσο και η ΚΕΔΕ, συγκαλούν τα Διοικητικά του Συμβούλιο για να εξετάσουν λεπτομερέστατα και τα 237 άρθρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Επίσης στις 17 Μαίου, η ΚΕΔΕ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί το 2ο κοινό συνέδριο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπου θα καθοριστούν οι οριστικές τους θέσεις επί του νομοσχεδίου . Ακόμη, ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον δυο μήνες διαβούλευση.

ΕΝΠΕ

Σε δήλωσή του , ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άτολμο και διαχειριστικό», που «αντανακλά τη συντηρητική νοοτροπία μιας κεντρικής γραφειοκρατίας» κι ότι «αποτελεί συρραφή διατάξεων… ατάκτως ερριμμένων». «Ώδινεν όρος (μεταρρύθμισης) και έτεκε μυν (εκλογικού συστήματος). Το Σχέδιο Νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας» δήλωσε. Επίσης ότι «εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση» και « δεν μπορεί να σταθεί. Θα το καταστήσει κενό γράμμα η ίδια η ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά . Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό το νομοσχέδιο αυτό « όχι μόνο δεν λύνει αλλά τουναντίον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ». Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές , τόνισε «καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» και στρώνει το έδαφος ώστε να επιχειρήσουν ξανά να εγκαταστήσουν στην Αυτοδιοίκηση διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους με κομματικά ένσημα. Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια».

ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει κι εκείνος ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν προωθούνται σημαντικές τομές, δεν προωθείται η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση, δεν εισακούστηκαν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που καταθέσαμε εδώ και σχεδόν δυο χρόνια στο δημόσιο διάλογο». Ο κ. Πατούλης προειδοποιεί ότι με τη θέσπιση της απλής αναλογικής θα δημιουργηθούν ακυβερνησία και προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Και δηλώνει ότι «με συντονισμένες κινήσεις, με ενότητα κι αποφασιστικότητα όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, θα δώσουμε τον αγώνα για να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού μας και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές μας κοινωνίες».

 

Google+ Linkedin