Μετωπική ΝΒΑ με Τραμπ

Μετωπική ΝΒΑ με Τραμπ

To 24ωρο «μποϊκοτάζ» των πλέι οφ του ΝΒΑ, ως αντίδραση των «αστέρων» του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ για τη δικαιοσύνη και την αλλαγή πολιτικής στις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ο προπομπός των επόμενων κινητοποιήσεων πολιτικού χαρακτήρα. Η πλειονότητα των παικτών του ΝΒΑ και ειδικά οι πρωταγωνιστές, με επικεφαλής τον Λεμπρόν Τζέιμς, δηλώνουν έτοιμοι να εξαντλήσουν κάθε επιρροή τους στο εκλογικό σώμα της Αμερικής ενόψει των εθνικών εκλογών, τον ερχόμενο Νοέμβριο, και αναμένεται να βρεθούν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.

Οι επτά σφαίρες που δέχτηκε από λευκούς αστυνομικούς ο Τζέικομπ Μπλέικ στο Ουισκόνσιν, όπου διαμένει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον αδελφό του, Θανάση, αποτελούν «αιτία πολιτικού πολέμου», πλέον, για τους εκατομμυριούχους παίκτες. Οι NBAers έχουν κρίνει ότι με το αναμφισβήτητο μέγεθος της διασημότητας, ως σταρ του αμερικανικού αθλητισμού, έχουν καθήκον να υπερασπιστούν κάθε ομόχρωμο συμπολίτη και συμπατριώτη τους που κινδυνεύει η ζωή του από την ωμή αστυνομική βία και μεμονωμένες περιπτώσεις λευκών πολιτών που οπλοφορούν και προχωρούν σε αυθαίρετη και παραβατική «αυτοδικία».

«Η αλλαγή δεν έρχεται μόνο με λόγια. Έρχεται μόνο με πράξεις και πρέπει να έρθει ΤΩΡΑ. Για τα παιδιά και τις κοινότητες σε όλη τη χώρα, εναπόκειται σε ΕΜΑΣ να κάνουμε τη διαφορά. Γι’ αυτό η ψήφος σας είναι κάτι παραπάνω από ψήφος», δήλωσε ο Τζέιμς, ενώ οι Μιλγουόκι Μπακς προχώρησαν σε νέα τοποθέτηση:

«Τι είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις για να δεις την αλλαγή να έρχεται; Είμαστε έτοιμοι για θυσίες. Η ομορφιά αυτής της χώρας είναι η δυνατότητα να υπερασπίζεσαι αυτά που πιστεύεις. Είτε συμφωνείς είτε όχι με αυτό που υπερασπίζεται ο κόσμος, πρέπει να δείχνεις σεβασμό όταν κάποιος παίρνει θέση για κάτι και να μην μιλάς απλά γι’ αυτό, να περνάς σε δράση. Οι Μιλγουόκι Μπακς αυτό κάνουν τώρα».

Στον αντίποδα, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ενοχλημένος από τη στάση του ΝΒΑ και χαρακτήρισε «πολιτική οργάνωση» τον οργανισμό του δεύτερου δημοφιλέστερου αθλήματος στις ΗΠΑ.

Πέραν των μεμονωμένων δηλώσεων που έχουν κάνει οι σταρ του ΝΒΑ για αλλαγή πολιτικής και προστασία των Αφροαμερικανών, η ένωση παικτών έχει αρχίσει συζητήσεις με την ένωση των ιδιοκτητών των ομάδων, ζητώντας τους να μετατρέψουν τα γήπεδά τους σε εκλογικά κέντρα για τις επερχόμενη διαδικασία του Νοεμβρίου, αν και ήδη κάποιοι οργανισμοί έχουν ενημερώσει γι’ αυτή τους την απόφαση. Οι παίκτες ζητούν τη συγχρηματοδότηση ενός ευρύτερου προϊόντος ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω των σόσιαλ μίντια για την πάταξη του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, καθώς και για την προτροπή να ασκήσει κάθε Αμερικανός πολίτης το εκλογικό του δικαίωμα. Φορώντας τη φανέλα της ομάδας του, κάθε παίκτης που το επιθυμεί θα στείλει το μήνυμά του, ενώ συζητείται η εφαρμογή ενός πλάνου για την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας.

Google+ Linkedin