Κορωνοϊός: 202 νέα κρούσματα και ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Κορωνοϊός: 202 νέα κρούσματα και ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Τον ημερήσιο απολογισμό για την πορεία της πανδημίας δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Σήμερα ανακοινώνουμε 202 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2188 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4910 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Διαβάστε την αναλυτική έκθεση του ΕΟΔΥ

Η γεωγραφική κατανομή:

– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 86 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 4 συνδέονται με συρροές
– 16 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορίνθου, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Χαράλαμπος Γώγος : Διαπιστώνεται ένα είδος δεύτερου κύματος στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, από το σύνολο των 11.200 κρουσμάτων το 19,2%, δηλαδή 2.188, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ σε ποσοστό 43,8%  είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα.  Η μέση ηλικία είναι 39 έτη.

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μεγάλη παγκόσμια διασπορά με πολύ δυσάρεστα στοιχεία παγκοσμίως», τόνισε ο καθηγητής κι αφού αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες «όπου εντοπίζεται πάνω από το ήμισυ του φορτίου» αλλά και στην Ινδία όπου διαπιστώνεται «ραγδαία αύξηση κρουσμάτων», πέρασε στην Ευρώπη για να επισημάνει:

Τα κρούσματα ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια στην Ευρώπη όπου διαπιστώνεται ένα είδος δεύτερου κύματος στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.

Όλο αυτό σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων τον περασμένο Μάιο αλλά και τη σχετική χαλάρωση – έλλειψη συμμόρφωσης με μέτρα προστασίας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε αναλυτικά σε:

  • 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 6.320 κρουσμάτων
  • Το 30% είναι ασυμπτωματικά
  • Το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • Τα 698 είναι από σημαντικές συρροές (νοσοκομεία, στρατόπεδα)

Αναδυόμενο πρόβλημα, χαρακτήρισε ο καθηγητής τις κλειστές δομές με συνολικά, όπως είπε, 168 κρούσματα.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την περίοδο που εμφανίζεται το πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για τον περιορισμό όλου του προβλήματος τώρα. Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό. Χρειάζεται μια συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Χρειάζονται εμβολιασμοί για τον χειμώνα, γιατί θα έχουμε και την γρίπη. Κλείνω με μια έκκληση να έχουμε ανοιχτά αυτιά για την παραπληροφόρηση. Άλλο επιστημονική συζήτηση και άλλο παραπληροφόρηση. Είμαι αισιόδοξος γιατί έχουμε καλύτερες θεραπευτικές δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Γώγος.

Google+ Linkedin