Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία – Πιθανή η προσφυγή στις κάλπες

Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία – Πιθανή η προσφυγή στις κάλπες

Αποχωρεί ο Ματέο Ρέντσι από τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία και παίρνει μαζί του και δύο υπουργούς του. Ο πρώην Πρωθυπουργός και ιδρυτής του κόμματος Italia Viva (Ζωντανή Ιταλία) κάνει πράξη την απειλή και αποχωρεί από την κυβερνητική συμμαχία, παρόλο που χθες το βράδυ ψήφισε το πρόσφατο σχέδιο για την αξιοποίηση του Recovery Fund ύστερα από αλλαγές που το ίδιο το κόμμα του ζήτησε.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Να τονίσουμε πως είναι πολλοί οι επίσημοι λόγοι ρήξης, και πως χθες κατέθεσε αίτημα της τελευταίας στιγμής για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που απορρίφθηκε.

Τα σενάρια τώρα είναι ποικίλα. Από την τυπική παραίτηση του Conte – με πιθανή ανάθεσή του για τον σχηματισμό μιας τρίτης θητείας, την προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης, ή σε  αντικατάσταση του Conte από πολιτικό πρόσωπο ή ακόμα και ‘κυβέρνηση ειδικού σκοπού’ ώστε να οδηγηθεί η Ιταλία στις κάλπες.

Σημειωτέον, μέσα σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, και παρόλο τις δηλώσεις του Renzi περί υπευθυνότητας, ελάχιστοι είναι οι πολίτες που έχουν καταλάβει τους λόγους αυτής της κρίσης, και μάλιστα σφοδρές ήταν οι επιθέσεις μεγάλων ξένων ΜΜΕ που ουσιαστικά χαρακτήρισαν τον Renzi ως ανεύθυνο εν μέσω μιας τόσο σοβαρής κρίσης.

Google+ Linkedin