Ιστορική απόφαση : Γη ιθαγενών η μισή Οκλαχόμα

Ιστορική απόφαση : Γη ιθαγενών η μισή Οκλαχόμα

Μέρος της «περιουσίας» των ιθαγενών της Αμερικής, υπαγόμενη στο ομοσπονδιακό δίκαιο, χαρακτηρίζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (SCOTUS) μεγάλο κομμάτι της ανατολικής Οκλαχόμα, το οποίο περιλαμβάνει και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, την Τάλσα.Η σημαντική απόφαση πάρθηκε με ψήφους 5-4 και αφορμή της στάθηκε μία υπόθεση βιασμού (βλέπε ΕΔΩ).

Η απόφαση της Πέμπτης θεωρείται ορόσημο για τους ιθαγενείς Αμερικανούς, σημαντικότερη εδώ και δεκαετίες, καθώς πιστεύεται ότι ανοίγει το δρόμο για την αμφισβήτηση χιλιάδων κρατικών διώξεων για σοβαρά εγκλήματα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με αυτήν, τα εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται οι αυτόχθονες Αμερικανοί είναι υπό ομοσπονδιακή και όχι πολιτειακή δικαιοδοσία.

Επίσης αποτέλεσε την ευκαιρία για το Ανώτατο Δικαστήριο να σταθμίσει τα όρια της κυριαρχίας των φυλών και να επανεξετάσει τη φρικτή ιστορία εκτοπισμού των γηγενών φυλών της χώρας από τη γη τους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τα μέλη των φυλών που ζουν εντός των ορίων ενδέχεται επίσης να απαλλαχθούν από κρατικούς φόρους.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους το 15% είναι ιθαγενείς, ζουν στη συγκεκριμένη γη, η οποία εκτείνεται σε τρία εκατομμύρια στρέμματα.

Χαιρετίζουν την απόφαση οι φυλές της Οκλαχόμα

Σε μια κοινή δήλωση, οι Πέντε Φυλές της Οκλαχόμα – Cherokee, Chickasaw, Choctaw, Seminole και Muscogee-, χαιρέτισαν την απόφαση ενώ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές για να συμφωνήσουν κοινή δικαιοδοσία επί της γης.

«Τα έθνη και το κράτος δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο κοινής δικαιοδοσίας που θα διαφυλάττει τα κυρίαρχα συμφέροντα και τα δικαιώματα της αυτοδιοίκησης, ενώ θα επιβεβαιώνει τις δικαιοδοτικές αρχές, διαδικασίες, νόμους και κανονισμούς που υποστηρίζουν τη δημόσια ασφάλεια, την οικονομία μας και τα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας» ανέφερε η δήλωση.

 

Google+ Linkedin