Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου χαιρετίζει την ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο Natura

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος χαιρετίζει την ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο Natura

                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000» εντάχθηκε με κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 4432/15.12.2017) του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη ολόκληρος ο Κορινθιακός Κόλπος, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και η ίδρυση του «Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου» ο οποίος θα αναλάβει την προστασία της περιοχής από φαινόμενα μόλυνσης και τα μέτρα για τον έλεγχο της λαθραλιείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας στις 20 & 21 Μαΐου 2017, είχε συζητήσει και επισημάνει από πολύ νωρίς τον κίνδυνο από την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου και κατ’ επέκταση την ζημία την οποία θα προκαλούσε στην οικονομία η μη λήψη άμεσων μέτρων.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στην τοποθέτηση του, στην ανοιχτή ημερίδα που διεξήχθη στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου στις 9 Οκτωβρίου 2017 με θέμα τον Κορινθιακό Κόλπο, αναφέρθηκε στους λόγους της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα, μιας και το θέμα συνδέεται με την υπεραλίευση, την τροποποίηση της τροφικής αλυσίδας και την ελλιπή επεξεργασία των λυμάτων. Καθησυχαστικοί ωστόσο ήταν οι επιστήμονες, καθώς το φαινόμενο που αντιμετωπίσαμε τους καλοκαιρινούς μήνες είναι περιοδικό που επαναλαμβάνεται κάθε 8 με 10 χρόνια και ως εκ τούτου ο πληθυσμός των μεδουσών θα αρχίσει να μειώνεται δραστικά και λόγω της ένταξης ολόκληρης της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο «Natura 2000».

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκβαση αυτής της υπόθεσης και θυμίζει ότι θα είναι πάντα κοντά σε όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους που ανήκουν στην δύναμή της για την παροχή βοήθειας και την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Google+ Linkedin