Η ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

Η ενημέρωση για τον κορονοϊό  από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

H απευθείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, την εξέλιξη της πανδημίας CoViD-19, την απόδοση των μέτρων και του λοκντάουν, την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προοπτική των εμβολιασμών, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο υπουργό Υγείας Βασίλης Κικίλιας αφού επεσήμανε ότι η κατάσταση παραμένει πιεστική ειδικά στις ΜΕΘ και παρουσίασε τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι πλέον μεταξύ 40 και 64 ετών, ενώ στις ηλικίες 75 ετών και άνω και στις ηλικίες 65 έως 74 υπάρχει αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 5% τον τελευταίο μήνα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 7 μέρες παρουσιάζονται στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας.

Ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση και στη Δυτική Αττική, όπου οι εισαγωγές τις τελευταίες 3 μέρες είναι περίπου ίδιες με τα εξιτήρια.

Οι ΜΕΘ, που παρουσιάζουν μια σχετική σταθεροποίηση, έχουν ποσοστά κάλυψης 83% ανά την επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στην Θεσσαλονίκη.

«Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, τίθεται επομένως το ερώτημα: Με αυτήν την πίεση στο ΕΣΥ, προτεραιοποιούμε ως κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων που είναι αλληλεγγύη αγάπη, αλληλοστήριξη, σεβασμός στους πιο ηλικιωμένους, προστασία στις ευπαθείς ομάδες, εκτίμηση και σεβασμός στις προσπάθειες γιατρών και υγειονομικών του ΕΣΥ ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα; Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης;», σημείωσε ο υπουργός.

«Εάν πράγματι, όπως λένε οι επιστήμονες, μας υπάρξει τρίτο κύμα – η κινητικότητα δυστυχώς έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση παρά το λοκντάουν – αν υποθέσουμε ότι προχωράμε σε μια περαιτέρω χαλάρωση τις επόμενες μέρες, αν οι δείκτες δεν πέσουν, δεν μειωθούν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία, το ερώτημα που τίθεται είναι απλό και σκληρό: πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πώς μπορεί να βρει κανείς κρεβάτι ΜΕΘ εάν και εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα ραγδαία μετά από μια χαλάρωση;», συμπλήρωσε.

Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, τόνισε κ. Κικίλιας και κάλεσε τους πολίτες να «ξεχάσουμε τις συνήθειες των ημερών, που είναι η αγάπη, η ζεστασιά, η εστία η οικογενειακή, ή να το κάνουμε με πιο πολύ φειδώ, αντιλαμβανόμενοι πόσοι άνθρωποι αγωνιούν στις μέρες μας στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, έχοντας τον ιό ή νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ή δουλεύουν στα νοσοκομεία, ποιοι είναι αυτοί οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας που έχουν υπομείνει και υποστεί αυτήν την τεράστια ταλαιπωρία και μάχη με τον ιό και πόσοι είναι αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους».

Δίπλα σε αυτήν την σκληρή και δύσκολη εικόνα, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι σήμερα ξεκίνησε να φαίνεται η αίσθηση και η ένδειξη της αλληλεγγύης και της στήριξης στον ελληνικό λαό και όλων των πολιτικών κομμάτων.

«Αυτή η προσπάθεια δεν είναι κομματική, δεν είναι κυβερνητική. Αυτή η εκστρατεία εμβολιασμού είναι εθνική. Περιλαμβάνει όλα τα κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Περιλαμβάνει την ελληνική εκκλησία, τους ιατρικούς συλλόγους, τους φαρμακευτικούς συλλόγους, τα εμπορικά επιμελητήρια, τα επιστημονικά επιμελητήρια, τους κοινωνικούς εταίρους, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, συνδικαλιστικούς φορείς, ΜΚΟ, περιλαμβάνει όλη την ελληνική κοινωνία στην οποία πρέπει να περάσει η επιστημονική πληροφορία για τον εμβολιασμό, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει, για την ασφάλεια των εμβολίων. Πρέπει να φτάσει αυτή η πληροφορία μέχρι το τελευταίο χωριό, τον τελευταίο κάτοικο της χώρας», τόνισε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε ευχαριστώντας θερμά θερμά τα υπόλοιπα κόμματα και τους φορείς που «τις επόμενες μέρες θα συναντήσουμε και θα ξεδιπλώσουμε αυτήν την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού».

Google+ Linkedin