Η αβάσταχτη ελαφρότητα Μητσοτάκη: «Τα κορίτσια και τα αγόρια να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο»

Η αβάσταχτη ελαφρότητα Μητσοτάκη: «Τα κορίτσια και τα αγόρια να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο»

Με όρους… τηλεπωλήσεων και με τακτικές που η πειστικότητά τους,  αλλά και η αισθητική τους, κινείται πέριξ εκείνου του “τρεις κρίκοι ένα τάληρο – πλούσια δώρα” που διαλαλούσαν οι τελάληδες στα πανηγύρια, συνεχίζεται πλέον η… εμβολιαστική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε, δε, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία – δεν ξέρουμε αν πήρε και μαθήματα από τον έχοντα προυπηρεσία στις τηλεπωλήσεις υπουργό του – και έτσι εμφανίστηκε στην τηλεόραση προσφέροντας προπληρωμένες κάρτες σαν δώρο εμβολιασμού (πρόκειται για αμερικανιά που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και τώρα ήρθε και εδώ από τους “άριστους” του Χάρβαρντ) με την… ευφυή παρότρυνση, οι νέοι… “να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο…” .

Λες, δηλαδή και το εμβόλιο δεν είναι μια αναγκαιότητα, λες και δεν είναι δικαίωμα, αλλά κατιτις που απαιτείται… δόλωμα για να οδηγήσεις κάποιον σε αυτό!

Προφανώς στο μυαλό των κυβερνώντων – οι ίδιοι που όταν τους μιλάς για την υποχρέωσή τους να στηρίξουν την κοινωνία που πένεται εκείνοι ελεεινολογούν κατά της “πολιτικής των επιδομάτων” –  η αναγκαιότητα του εμβολιασμού και η ανάγκη της πειθούς για την επίτευξή του, τόσο για τους νέους που τους έδερναν στις πλατείες αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού,  δεν υποβιβάζεται με αυτές τις μεθόδους στο επίπεδο της “δωροδοκίας” ή της “εξαγοράς”, αλλά συνιστούν “κίνητρο”…

Μια προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια, ανακοίνωσε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως περιέγραψε με την πρώτη δόση εμβολιασμού θα έχουν την κάρτα που θα αφορά «ταξίδια και για πολιτιστικά δρώμενα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κάρτα «αποτελεί κι ένα κίνητρο να εμβολιαστούν» και «αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δ».

Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, μαζί με κάμποσους υπουργούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να παρουσιάσει, για μια ακομα φορά, ως άψογο το κυβερνητικό έργο για την πανδημία, προτάσσοντας και πάλι την «ατομική ευθύνη». Επί της ουσίας, όμως, όσον αφορά τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, από τη μετάλλαξη τύπου Δ, δεν ειπώθηκε απολύτως τίποτα.

Σε ό,τι αφορά την κάρτα για τους νέους ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα είναι προπληρωμένη από το κράτος και ο δικαιούχος θα την προμηθεύεται με το ΑΜΚΑ.

Αφορά νέους που έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2003 και θα μπορεί να αξιοποιηθεί για ταξίδια, αναψυχή, μουσεία και κινηματογράφους.

Πρόκειται ταυτόχρονα και για μια έμμεση επιδότηση των επιχειρήσεων στον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και τις Μεταφορές όπως άλλωστε ανέφερε και ο πρωθυπουργός. Έκανε λόγο για «πρόσθετους πόρους σε κλάδους» και για «ενέργεια με πολλούς ευνοημένους» που «στηρίζει την αγορά».

Για τη μετάλλαξη «Δέλτα» ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στοχεύει πρωτίστως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά μας απειλεί όλους», καθώς «η γενική ανοσία περνά μέσα από την ανοσία του καθενός μας». Εντούτοις πέρα από την κάρτα για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού και τη χρηματοδότηση της οικονομίας δεν ανακοινώνονται μέτρα για το δημόσιο σύστημα Υγείας που βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Η κάρτα θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν. Θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, e-shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.

Θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία μέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

ΚΚΕ: Η πιο εκφυλισμένη εκδοχή “της ατομικής ευθύνης” 

Σε σχόλιο για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την προπληρωμένη κάρτα στους εμβολιασμένους νέους το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με “δωράκια” στη νεολαία. Τα παραπάνω συνιστούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή “της ατομικής ευθύνης” και δείχνουν την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης.

Αντί να εξασφαλίσει ουσιαστική ενημέρωση του λαού, αντί να εγκαταλείψει τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις, αντί να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, καταφεύγει σε πρακτικές που τελικά ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού».

Google+ Linkedin