ΗΠΑ: H Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε να γίνει η Ουάσιγκτον Π.Κ. η 51η Πολιτεία
Τέσσερις δεκαετίες μετά την έναρξη της προσπάθειάς της να λάβει πολιτειακή υπόσταση η Ουάσιγκτον Π.Κ. (Περιφέρεια της Κολούμπια) έκανε ένα βήμα προς το να γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα την αποδοχή της.
Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε την ενέργεια αυτή με ψήφους 232 υπέρ έναντι 180 κατά, με κανέναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή να μην ψηφίζει υπέρ.
Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, δεν αναμένεται να εξετάσει τη νομοθεσία και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αντιταχθεί δημοσίως στην κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι η πολιτειακή υπόσταση θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή περισσότερων Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.
Πράγματι, οι ψηφοφόροι στην πόλη της Ουάσιγκτον εκλέγουν μόνο Δημοκρατικούς δήμαρχους. Η δημιουργία μιας Πολιτείας Ουάσιγκτον πιθανότατα θα δυσκόλευε τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίζουν πλειοψηφίες στη Γερουσία.
Στην αίθουσα της Βουλής, πριν από την ψηφοφορία, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι το να μετατραπεί η περιφέρεια σε Πολιτεία είναι ένα πολιτικό τέχνασμα των Δημοκρατικών και θα απαιτούσε τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.
Οι υποστηρικτές λένε ότι οι 700.000 κάτοικοι της Ουάσιγκτον Π.Κ. – περισσότεροι από το Βερμόντ και το Γουαϊόμινγκ – δεν έχουν καμία φωνή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παρά την καταβολή ομοσπονδιακών φόρων.
Αυτή η κατάσταση διατυπώνεται με ένα σύνθημα διαμαρτυρίας στις πινακίδες αυτοκινήτων της Ουάσιγκτον που αναγράφει: «Φορολόγηση χωρίς εκπροσώπηση».
Επί του παρόντος, η νομοθεσία που εγκρίθηκε από την τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας υπόκειται σε εξέταση από το Κογκρέσο.
Ο θυμός των κατοίκων της Ουάσιγκτον Π.Κ. για την κατάσταση της επαρχίας ξέσπασε πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ουάσιγκτον έλαβε 500 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε σύγκριση με τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χορήγησε σε καθεμία από τις 50 Πολιτείες.
Η Πολιτεία θα ονομαστεί Ουάσιγκτον, Ντάγκλας Κοινοπολιτεία, από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ, και τον Φρέντερικ Ντάγκλας, πρώην σκλάβο που έγινε φημισμένος υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας.
Θα περιλαμβάνει τους κατοίκους της περιοχής, αλλά όχι τα μεγάλα ομοσπονδιακά κτίρια, το Εθνικό πάρκο της Ουάσινγκτον, μνημεία και τα μουσεία, τα οποία θα στεγαστούν σε έναν ομοσπονδιακό θύλακα.
Η τελευταία φορά που επεκτάθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 1959, όταν το Κογκρέσο ενέκρινε την αποδοχή της Αλάσκας και της Χαβάης ως 49ης και 50ης πολιτείας, αντίστοιχα, έπειτα από ψηφοφορίες στο Κογκρέσο και την υποστήριξη του προέδρου.
Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να αποδέχεται νέες Πολιτείες χωρίς να καθορίζει μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters