Εφ’ όπλου… «ψαλίδι» !

Μετά την έκκληση Μητσοτάκη στα κανάλια για επικοινωνιακή βοήθεια, η ενημέρωση από τους ανταποκριτές της ΕΡΤ στη Λέσβο και τη Χίο είναι «καθωσπρέπει», όχι όμως χωρίς διαρρές και χωρίς συνεχή καταστολή, που στην περίπτωση της ενημέρωσης ονομάζεται «λογοκρισία».

Εφ’ όπλου… «ψαλίδι» σήμερα το μεσημέρι, στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ στις 3.00. Η περιγραφή των γεγονότων έχει ως εξής:

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Λέσβο, Μυρσίνη Τζινέλλη πρόκειται να βγει ζωντανά στον αέρα του Δελτίου προκειμένου να μεταδώσει τι έχει συμβεί και ποια είναι η κατάσταση στο νησί και περιμένει να ξεκινήσει η σύνδεση. Έχει δίπλα της έναν κύριο, ο οποίος είναι προφανές ότι είναι κάποιος παράγοντας του νησιού και φαίνεται ότι θα του πάρει συνέντευξη. Ενώ περιμένει, την ρωτούν από το κοντρόλ ποιος είναι ο κύριος δίπλα της. Είναι ο Ταξιάρχης Βέρρος, δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, ενημέρώνει. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ δεν βγήκε ποτέ στον αέρα στο Δελτίο των 3.00 το μεσημέρι την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, παρότι δεν είχε ευθύνη, ήρθε αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια πολλών δεκάδων παρεβρισκόμενων, κατοίκων του νησιού.

Τι συνέβη στο παρασκήνιο; Όταν έγινε γνωστή η ιδιότητα του συνεντευξιαζόμενου, το κοντρόλ έλαβε την εντολή – αρμόδιος είναι ο Γενικός διευθυντής ενημέρωσης Φώτης Καφαράκης – να μην κάνει ποτέ τη σύνδεση και να μην βγάλει ποτέ το θέμα. Έτσι, ήσυχα και σιωπηρά. Σαν να μην ετοιμάστηκε ποτέ. Σαν να μην περίμενε ποτέ ο δήμαρχος.

Βέβαια,ο δήμαρχος επειδή έχει και χιούμορ, ανέβασε στο facebook την εξής ανάρτηση:Είπα να πω δυο λόγια στο δελτίο της ΕΤ1. Από την ψαλιδιά στον αέρα πάνε τα μαλλιά μου !

Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι η λογοκρισία, θεσμική ή μη, προληπτική ή κατασταλτική, αποτελούσε πάντα για τα ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα, αλλά και την καθεστηκυία τάξη αγαπημένο μέσο προπαγάνδας, χειραγώγησης, επιβολής ιδεολογιών και πολιτικών πρακτικών. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα, με τις κρατικές πολιτικές λογοκρισίας να φτάνουν στο απόγειό τους την περίοδο της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, της μετεμφυλιοπολεμικής Ελλάδας,της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και, βεβαίως… τα σημερινά δείγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνουν ότι  το «ψαλίδι» το έχει …«παρά πόδα».

Google+ Linkedin