Εργάτες της Mercedes στην Ισπανία σταματούν την παραγωγή – ενάντια στη θέληση της εταιρίας, ως μέτρο προστασίας στον κορονοϊό

Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό και βρίσκεται σε καθεστώς σχεδόν καθολικής καραντίνας. Λέμε σχεδόν, γιατί η μηχανή του κέρδους δε σταματά ποτέ και ζητάει από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να έρχονται -μέχρι νεωτέρας- κανονικά στις δουλειές τους, αν δεν έχουν τη δυνατότητα της εργασίας απ’ το σπίτι. “Show must go on”, το ίδιο και η κερδοφορία. Ε, και αν έχουμε καμιά παράπλευρη απώλεια λόγω του κορονοϊού, όλα μες στο πρόγραμμα είναι.

Μπορεί λοιπόν κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες να έκλεισαν προληπτικά τις μονάδες παραγωγής τους στην Ισπανία, ωστόσο η διεύθυνση της Mercedes-Benz στη Βιτόρια, στη χώρα των Βάσκων, δεν ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, και παρέμενε άκαμπτη παρά το ένα τουλάχιστον κρούσμα και τους 23 εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καραντίνα, όπως αναφέρουν ΕΔΩ  ισπανικά μέσα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως ήταν πρακτικά αδύνατο εν ώρα εργασίας να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας -αποστάσεις ασφαλείας, να μη μοιράζονται τα ίδια εργαλεία-αντικείμενα κτλ-, ότι δε γινόταν απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους και δεν υπήρχε καν επαρκής εξοπλισμός ασφαλείας για όλο το προσωπικό. Κάλεσαν μάλιστα τουλάχιστον δύο φορές την τοπική αστυνομία της χώρας των Βάσκων για να ελέγξει την κατάσταση.

Η διεύθυνση του εργοστασίου, ωστόσο, αδιαφορούσε στα αιτήματά τους, θεωρώντας ως επαρκή μέτρα προστασίας τα αντισηπτικά και τις μάσκες! Μετά από αυτό, οι εργάτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και αποφάσισαν μόνοι τους να σταματήσουν την παραγωγή, παρά την αντίθεση της εταιρίας, που εξακολουθούσε να βάζει κυνικά το κέρδος της πάνω από τις ζωές τους και τη δημόσια υγεία.

“Ούτε ένα αμάξι ακόμα” ήταν το σύνθημά τους, με τους επικεφαλής να ανακοινώνουν στους εργάτες την απόφαση, που έγινε δεκτή με ζεστό χειροκρότημα και γενικό ενθουσιασμό.[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=1EyeZVPC85w[/embedyt]

Google+ Linkedin