Επίσημα στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό το «κάμπινγκ πολυτελείας»

Επίσημα στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό το «κάμπινγκ πολυτελείας»

Στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό μπήκε, πλέον και επίσημα, ο όρος glamping, δηλαδή glamourous camping, μια δραστηριότητα, ωστόσο, που λειτουργεί στην Ελλάδα ήδη από το 2012. Ο όρος ουσιαστικά σημαίνει «πολυτελής διαμονή στη φύση», δηλαδή διαμονή σε σκηνή, αλλά με πολυτέλεια.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του σχετικού νομοσχεδίου: Με τον όρο «glamping» νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Στόχο του glamping είναι η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την ανταπόκριση στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

Το glamping παρέχει: 

  • Διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες.
  • Στις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται υπεδάφια δίκτυα υποδομών και  88 συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, καθώς και έργα πρόσβασης και κυκλοφορίας.
  • Eναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό.
  • Xρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον.
  • Προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.
Google+ Linkedin