Επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων της Κορινθίας

Επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων της Κορινθίας

Μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων στην Κορινθία ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Η καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιουλίου στις Κεχριές Κορινθίας έκαψε το πευκόδασος της περιοχής καταστρέφοντας μια έκταση που υπολογίζεται στα 36.000 στρέμματα. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν από 8 οικισμούς της περιοχής, όταν η φωτιά απείλησε τα σπίτια τους, έχοντας πρώτα κάψει τις περιουσίες τους γύρω από τα χωριά, κυρίως ελιές και καλλιέργειες σταφίδας.

Η πυρκαγιά αυτή αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις ευθύνες τόσο των προηγούμενων όσο και της τωρινής κυβέρνησης, που συστηματικά με νόμους όπως ο πρόσφατος για το περιβάλλον οπλίζει με πυροδοτικούς μηχανισμούς το χέρι επίδοξων καταπατητών.

Ταυτόχρονα με την υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, την υποβάθμιση των μέτρων πρόληψης πυρκαγιών στα δάση, με τα μη επανδρωμένα πυροφυλάκια, τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα της ΠΥ, αφήνουν στο έλεος της φωτιάς δάση και περιουσίες.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν και τι μέτρα θα λάβουν για:

  1. Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, αμπέλια, ρετσίνια κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.
  2. Την άμεση χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, αφού κάηκαν βοσκήσιμες εκτάσεις.
  3. Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ύδρευση κλπ.).
  4. Την άμεση καταγραφή των καμένων δασικών εκτάσεων και την άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέες, χωρίς καμία εξαίρεση.
  5. Μέτρα ώστε άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων. Μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστροφές».
Google+ Linkedin