Εξαιρετικά σπάνια συνάντηση για τον Δία και τον Κρόνο τον Δεκέμβριο

Εξαιρετικά σπάνια συνάντηση για τον Δία και τον Κρόνο τον Δεκέμβριο

Μια σπάνια συνάντηση μεταξύ Δία και Κρόνου , που ονομάζεται Μεγάλη Σύζευξη , θα λάβει χώρα στις 21 Δεκεμβρίου.

Μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο θα βρεθούν όσοι παρατηρήσουν τον ουρανό στις 21 Δεκεμβρίου, καθώς ο Δίας και ο Κρόνος θα είναι κοντά, ή σε σύζευξη, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πανεπιστήμιο Ράις που δημοσιεύθηκε από το Phys.org.

Ο Δίας, ένας γίγαντας φυσικού αερίου με μάζα χίλια του ήλιου, είναι ο πέμπτος πλανήτης από τον ήλιο και είναι ο μεγαλύτερος στο ηλιακό σύστημα, ενώ ο Κρόνος, ο έκτος πλανήτης από τον ήλιο, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ηλιακό σύστημα με μέση ακτίνα περίπου εννέα φορές μεγαλύτερη από τη Γη.

Στην αστρονομία, ο συνδυασμός αναφέρεται όταν δύο αστρονομικά αντικείμενα έχουν την ίδια σωστή ανύψωση ή βρίσκονται στο ίδιο εκλειπτικό μήκος. Η σωστή ανάληψη ορίζεται ως η γωνιακή απόσταση ενός σημείου που μετριέται ανατολικά κατά μήκος του ουράνιου ισημερινού από τον ήλιο.

Η «Μεγάλη Σύζευξη»

Σύμφωνα με το Space.com, όταν ο Δίας και ο Κρόνος βρίσκονται σε σύζευξη, συνήθως αναφέρεται ως «Μεγάλη Σύζευξη» επειδή οι δύο γίγαντες φυσικού αερίου δεν έχουν συχνά στενές συναντήσεις.

Αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα στις 21 Δεκεμβρίου, οι δύο πλανήτες θα απέχουν μόνο 0,1 μοίρες. Αυτή η σύζευξη θα είναι η πρώτη από το έτος 2000.

Την επόμενη φορά που ο Δίας και ο Κρόνος θα είναι τόσο κοντά στον ουρανό θα είναι στις 15 Μαρτίου 2080.

«Οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ αυτών των δύο πλανητών είναι μάλλον σπάνιες, που συμβαίνουν μία φορά κάθε 20 περίπου χρόνια, αλλά αυτή η σύζευξη είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω του πόσο κοντά θα εμφανιστούν οι πλανήτες ο ένας στον άλλο» δήλωσε ο αστρονόμος του πανεπιστημίου Ράις, Πάτρικ Χάρτιγκαν σε ανακοίνωση.
«Θα έπρεπε να επιστρέψεις πολύ πριν από την αυγή στις 4 Μαρτίου 1226, για να δεις μια στενότερη ευθυγράμμιση μεταξύ αυτών των αντικειμένων ορατών στον νυχτερινό ουρανό» συμπλήρωσε.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Δίας και ο Κρόνος πλησιάζουν αργά ο ένας τον άλλο. Μεταξύ 16 Δεκεμβρίου και 25 Δεκεμβρίου, οι δύο πλανήτες θα χωριστούν στο νυχτερινό ουρανό με διάμετρο μικρότερη από την πανσέληνο.

«Το απόγευμα της πλησιέστερης προσέγγισης στις 21 Δεκεμβρίου θα μοιάζουν με έναν διπλό πλανήτη, που θα διαχωρίζεται μόνο με το 1/5 της διαμέτρου της πανσελήνου» δήλωσε ο Χάρτιγκαν, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής φυσικής και αστρονομίας.

«Για τους περισσότερους θεατές τηλεσκοπίων, κάθε πλανήτης και πολλά από τα μεγαλύτερα φεγγάρια τους θα είναι ορατά στο ίδιο οπτικό πεδίο εκείνο το απόγευμα» υπογράμμισε ο Χάρτιγκαν.

Αν και η σύζευξη θα είναι πιο ορατή κοντά στον ισημερινό, το σπάνιο συμβάν θα είναι ορατό στο δυτικό ουρανό οπουδήποτε στη Γη και θα εμφανίζεται καλύτερα κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος.

Όπως εξήγησε ο Χάρτιγκαν «Όσο πιο βόρεια είναι ένας θεατής, τόσο λιγότερο χρόνο θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στη σύζευξη πριν βυθιστούν οι πλανήτες κάτω από τον ορίζοντα».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «Μέχρι τη στιγμή που οι ουρανοί είναι εντελώς σκοτεινοί στο Χιούστον, για παράδειγμα, η σύζευξη θα είναι μόλις 9 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα», προσθέτοντας πως «η προβολή θα είναι ορατή αν ο καιρός συνεργάζεται και έχετε ανεμπόδιστη θέα προς τα νοτιοδυτικά».

Google+ Linkedin