Διεθνή ΜΜΕ: Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε

Διεθνή ΜΜΕ: Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε

Με ιδιαίτερες αναφορές στο «άνοιγμα» της Ελλάδας στον τουρισμό από τη Δευτέρα, αλλά και την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας με τον κορονοϊό από τη χώρα μας, τα διεθνή ΜΜΕ προβάλουν τη μοναδικότητα του ελληνικού καλοκαιριού, αλλά και τα μέτρα που έχει πάρει η χώρα μας για να υποδεχτεί τους τουρίστες με ασφάλεια.

Γαλλικό Πρακτορείο: «O Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη της περιόδου διακοπών»

Σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που αναδημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του περιοδικού STERN και με τίτλο «O Μητσοτάκης κηρύσσει την έναρξη της περιόδου διακοπών», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μετά από εβδομάδες περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη της τουριστικής περιόδου. «Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε», δήλωσε το Σάββατο ο Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το αγαπημένο τουριστικό νησί της Σαντορίνης. Από τη Δευτέρα τουρίστες από 30 περίπου χώρες θα μπορούν και πάλι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά στα μέτρα προστασίας λόγω κορονοϊού και ειδικά στην τήρηση των αποστάσεων και τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αυτές μπορούν να τηρηθούν στις τουριστικές περιοχές.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τέλος κάνει και μια σύγκριση με άλλα κράτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει σχετικά λίγα κρούσματα κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: Στην ομιλία του στον διάσημο χώρο των ανασκαφών του Ακρωτηρίου, ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε συγχρόνως και τις «τεράστιες» συνέπειες της πανδημίας στον εξέχουσας σημασίας κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας για τη χώρα. Ίσως να έλθει στην Ελλάδα μόνο «μέρος» των 33 εκατομμυρίων τουριστών, που πέρσι έκαναν διακοπές στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά. «Η ειλικρινής απάντηση είναι: Δεν ξέρω πόσο θα επηρεαστεί στην πραγματικότητα το ΑΕΠ».

Γερμανικό Πρακτορείο: «Η Ελλάδα ενισχύει το ιατρικό προσωπικό»

Στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά, αναφέρεται ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (DPA), το οποίο αναπαραγάγουν πολλά γερμανικά και αυστριακά ΜΜΕ (μεταξύ άλλων οι Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung, Spiegelonline).

«Η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να επανεκκινήσει από τη Δευτέρα τον τουρισμό της. Γι’ αυτόν τον λόγο ενισχύθηκαν όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με περισσότερο ιατρικό προσωπικό» αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου, φιλοξενώντας τη σχετική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη «Η υγεία των επισκεπτών μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

Στη συνέχεια τονίζονται όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών.

«Λόγω της επανέναρξης του τουρισμού, διόρισε 687 γιατρούς και νοσηλευτές στα  νησιά. Επιπλέον, διατέθηκαν 450 κλίνες σε εντατικές για τους τουρίστες. Προβλέπονται επίσης μεταφορές με αεροπλάνα και ελικόπτερα, σε περίπτωση ασθένειας τουρίστα στα νησιά, όπως ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας» , αναφέρει το ρεπορτάζ του DPA.

Προσθέτει: «Από τη Δευτέρα θα μπορούν να ταξιδεύουν τουρίστες από πολλά κράτη στην Ελλάδα χωρίς υποχρέωση καραντίνας. Λόγω του κορονοϊού όμως θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Στα κράτη αυτά περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία. Πτήσεις θα γίνονται κατ’ αρχάς μόνο προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα ανοίγει τα χερσαία σύνορά της πρώτα μόνο για τη Βουλγαρία. Από την 1η Ιουλίου θα γίνονται πτήσεις και προς όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας» , όπως είχε ανακοινώσει ο Υπ. Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Bloomberg: «Μπορούν τώρα οι τουρίστες να σώσουν την οικονομία της;»

Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης που αποτέλεσε το φόντο των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζεται και στο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα νίκησε τον κορονοϊό. Μπορούν τώρα οι τουρίστες να σώσουν την οικονομία της;».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα στη μάχη κατά του κορονοϊού, και μια στιγμή που άλλες χώρες θα παρακολουθήσουν στενά.

Η κυβέρνηση κέρδισε διεθνείς επαίνους για την απάντησή της στην COVID-19, επιβάλλοντας γρήγορα περιορισμούς και διατηρώντας τον αριθμό των νεκρών σε κάτω από 200, αναφέρει το Bloomberg.

Αν και κέρδισε τον πόλεμο της πανδημίας, χρειάζεται να διασφαλίσει ότι μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την επιτυχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και αυτό σημαίνει να ποντάρει στον τουρισμό, το «οξυγόνο» της οικονομίας. Το σχέδιο είναι να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός για τους παραθεριστές, επισημαίνουν οι συντάκτες, σημειώνοντας ότι η χώρα «ανοίγει» και πάλι από αύριο στους ξένους τουρίστες με τις πρώτες προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις να φθάνουν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Φρανσουά Χέισμπουργκ, πρώην αξιωματούχου της γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα υπήρξε το μεγαλύτερο success story της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας. Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αντιλήφθηκε την απειλή γρήγορα όταν είδε τι συνέβαινε στη γειτονική Ιταλία, βάζοντας την Ελλάδα σε lockdown ακόμη και πριν αντιδράσει η Ρώμη, είπε ο Χάισμπεργκ.

«Όταν κάποιος σκέφτονταν την Ελλάδα του έρχονταν στο μυαλό ένα υπερχρεωμένο κράτος. Έπρεπε να κάνουν κάτι για να αλλάξουν αυτήν την εικόνα – και τα κατάφεραν». Ο Κ. Μητσοτάκης «βρήκε τα κατάλληλα λόγια την κατάλληλη στιγμή», λέγοντας “έχουμε βιώσει χειρότερες κρίσεις από αυτήν”», είπε ο Χέισμπουργκ.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua

Αναφορά στο θέμα της Ελλάδας έκανε και το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua φιλοξενώντας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του κινεζικού πρακτορείου λέει ότι η Ελλάδα σκοπεύει επίσης να παρατείνει την τουριστική περίοδο στηριζόμενη στην πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά για ταξιδιώτες όλο τον χρόνο και για εκείνους που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αρχαιολογικούς τόπους, όπως οι Κινέζοι τουρίστες.

ΒΒC: Τέλος στην απομόνωση των ελληνικών νησιών

Το BBC αναφέρεται στο τέλος της απομόνωσης των νησιών που φέρνει πίσω τους τουρίστες, δίνοντας τον λόγο σε έναν κάτοικο της Σαντορίνης και μία κάτοικο της Μυκόνου που μιλούν για την περίοδο της καραντίνας και το άνοιγμα του τουρισμού.

Google+ Linkedin