Διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κρίση του κορωνοϊού

Μητσοτάκης : «Σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι  ανεπίτρεπτος», «Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για  τις εκκλησίες μας», «Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας,  αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου»

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παγκόσμια, πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας,τονίζοντας ότι “τα δυσκολότερα είναι ακόμη μπροστά μας”.Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η απειλή του κορωνοϊού  θα αντιμετωπιστεί και πρόσθεσε: «Σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Γι’ αυτό και προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε».

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε θέση και για το θέμα της Εκκλησίας,κάνοντας έκκληση στους πιστούς για αυτοπεριορισμό αλλά και στην ιεραρχία από την οποία ζήτησε συστράτευση για τον κοινό σκοπό. Συγκεκριμένα ανέφερε :

“Κλείνω με μια αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο. Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο.

Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας.

Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία.

Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα.

Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών. Και αναλογιζόμενοι πάντα ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες δίπλα μας.”

Δείτε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=9zq3CD0R3og[/embedyt]

Google+ Linkedin