Γ. Ψυχογιός: Η κοινωνία και οι πολίτες θα ανατρέψουν τη φίμωση της αυτοδιοίκησης που επιχειρείτε (ΒΙΝΤΕΟ)

Γ. Ψυχογιός: Η κοινωνία και οι πολίτες θα ανατρέψουν τη φίμωση της αυτοδιοίκησης που επιχειρείτε (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε στη Βουλή για το νέο εκλογικό νόμο που φέρνει η Κυβέρνηση της ΝΔ για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κος Ψυχογιός επέκρινε την Κυβέρνηση για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα προτού καν προλάβει να δοκιμαστεί το νέο σύστημα, ώστε να μπορούν να υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του, μόλις λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Συμπλήρωσε δεν πως: «Ξηλώσατε τις αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθιστώντας τα συμβουλευτικά όργανα και μετατρέποντας τους ΟΤΑ σε μονοπρόσωπα όργανα. Υπάρχουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που είναι δεξιοί οι επικεφαλής τους, όπου σας καταγγέλλουν γι’ αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική. Δεν τα λάβατε υπ’ όψιν σας.» 

Ο βουλευτής απεύθυνε τρία ερωτήματα προς τον Υπουργό Εσωτερικών για το νέο σύστημα:

«Ερώτημα πρώτο: Σε ποια άλλη χώρα όποιος παίρνει το 43% στον πρώτο γύρο λαμβάνει το 60% των εδρών; Δεν υπάρχει περίπτωση να λυθούν προβλήματα κυβερνησιμότητας, αν αυτά υπάρχουν, με ένα τόσο ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα που θα μεταφέρει την πίεση αλλού. Αντί να πάτε σε μια προσπάθεια συναίνεσης, ώστε να έχουμε μια δίκαιη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης σε δημοτικό επίπεδο, φεύγουμε από αυτό και μεταφέρετε μια διαδικασία συσχετισμών στο εσωτερικό του πρώτου ψηφοδελτίου πίσω από κλειστές πόρτες, με τον επικεφαλής να είναι όμηρος και πιέσεων και συμφερόντων. […] Η απλή αναλογική εκείνο που προωθεί είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις από πριν. Και μόνο έτσι μπορούν να αρθούν οι στρεβλώσεις στις συμμαχίες που ακούστηκαν και όντως υπήρξαν σε πολλά επίπεδα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο. Και όσο πήγαινε η απλή αναλογική, θα απέδιδε και περισσότερο, διότι προφανώς είναι ένα σύστημα για το οποίο χρειάζονται εκπαίδευση και οι αυτοδιοικητικοί και η κοινωνία. 

Ερώτημα δεύτερο: Ποιος είναι ο λόγος που βάζετε το όριο 3% σε εκλογές των ΟΤΑ; Δεν το έχετε απαντήσει αυτό. Φοβάστε μήπως μπορεί στο Δήμο Κορινθίων, για παράδειγμα, να κατέλθει στις εκλογές κάποιο μονοθεματικό ψηφοδέλτιο; Ποιο είναι το διακύβευμα; Για ποιο λόγο δημιουργείτε τέτοια σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας, αντιπροσώπευσης και αποτύπωσης της βούλησης των πολιτών; Υπάρχει απάντηση γι’ αυτό. Έχετε αλλεργία σ’ αυτά. Είναι ιδεολογικό και βαθιά στρατηγικό το θέμα και θα αναφερθώ και παρακάτω. 

Ερώτημα τρίτο: Γιατί θέλετε να μειώσετε τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων; Προφανώς, αυτή είναι η στρατηγική σας. Κι είναι άλλο πράγμα να πει κανείς, κύριε Υπουργέ, όπως λέει η Αριστερά, «εμείς σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά» -άρα είναι και πολιτική η διάσταση- και είναι άλλο πράγμα αυτό που κάνετε εσείς εδώ. Εσείς τι κάνετε εδώ; Μετατρέπετε τους ΟΤΑ σε πεδίο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης, αμιγώς κομματικό.»

Σε ό,τι αφορά τον θεσμό των Κοινοτήτων και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο ο κος Ψυχογιός είπε: «Όμως, δεν έχετε καταλάβει, προφανώς, καθόλου πώς λειτουργεί ο θεσμός της αυτοδιοίκησης και των κοινοτήτων. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει όργανα και θεσμούς εγγύτητας, για να μπορέσει να προσεγγίσει το πρόβλημα το οποίο θα επικοινωνήσει και θα λύσει. Καταργώντας την κάλπη για εκλογή προέδρων και συμβουλίων κοινοτήτων, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απομακρύνετε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων περιοχών από την αυτοδιοίκηση. Πολλοί νέοι είχαν ασχοληθεί λόγω αυτού του συστήματος με τα κοινά. Τους αποθαρρύνετε, λοιπόν.» Ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε και στο θέμα της συμπλοκής αρμοδιοτήτων λέγοντας: «Θα μιλήσω γι’ αυτό, γιατί απ’ την αριστεία σας έχει υποφέρει η Κορινθία τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρυσι φωτιά στα Αθίκια, φέτος στο Σχίνο, χιλιάδες στρέμματα καμένα με αρμοδιότητες κουβάρι και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής να επιχειρούν χωρίς σχέδιο και μέσα.

Η Κορινθία, όπως και άλλοι δήμοι, θυμούνται τι έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις χρηματοδοτήσεις και τους πόρους που πήραν, διότι και τα έργα που γίνονται σήμερα είναι από αυτά τα χρήματα, εν μέσω μνημονίων και μετά, που στείλαμε στους δήμους και τις περιφέρειες. Φιλόδημος Ι, ΙΙ και πολλά άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτά τα θυμούνται, προφανώς.» 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κος Ψυχογιός απευθύνθηκε και πάλι προς τον Υπουργό Εσωτερικών: «Ο κύριος Υπουργός, λοιπόν, με το παρόν νομοσχέδιο καταδικάζει τη χώρα με αντιδημοκρατική κατεύθυνση. Πάμε σε προσωποπαγή και όχι σε συλλογικά όργανα, απαξιώνεται ο θεσμός της αυτοδιοίκησης περαιτέρω και πρέπει να κάνουμε τις κινήσεις μας απέναντι σε αυτό. Διεκδίκηση δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, αλλά και στρατηγική αναβάθμιση δημοτικών υποδομών, δομών κοινωνικής πολιτικής και προσλήψεις μόνιμων θέσεων, όπως κάναμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια, για να μπορέσει να αναπτυχθεί η αυτοδιοίκηση.[…] Αυτό το σύστημα θα αλλάξει και δεν θα αλλάξει μόνο από εμάς, θα αλλάξει απ’ την ίδια την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση. Εσείς, κύριε Βορίδη, φοβάστε τις πρωτοβουλίες και τα κινήματα πολιτών, υποτιμάτε την ωριμότητα της κοινωνίας και τους στοχοποιείτε. Φοβάστε την εκπροσώπηση που θέλετε να ελέγχετε, την ενεργοποίηση των πολιτών. Θέλετε παράγοντες και παραγοντίσκους στην επαρχία. Θέλετε πλήρη έλεγχο από τον τοπικό πρόεδρο μέχρι τον περιφερειάρχη, για να περνάτε τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές σας και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Νομίζετε ότι θα τα καταφέρετε. Όμως, να έχετε υπόψη σας ότι θα πάρετε απάντηση και θα είναι ηχηρή η απάντηση αυτή απέναντι σε αυτό που μεθοδεύετε, να γυρίσετε την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία στο παρελθόν, στην ανάθεση, στη μη άμεση συμμετοχή, στην τακτική που οδήγησε στην χρεοκοπία. Εμείς με όλα τα μέσα που διαθέτουμε θα παλέψουμε για να το αποτρέψουμε αυτό, βάζοντας τον κόσμο στη λογική της συμμετοχής, με τις προοδευτικές δυνάμεις, τις αριστερές δυνάμεις, τα κινήματα και τους δημοκρατικούς πολίτες. Να έχετε υπόψη σας ότι και η κοινωνία σε αυτά που πάτε να νομοθετήσετε σας έχει αφήσει πίσω. Θα το δείτε αυτό και να αφήσουν κάποιοι συνάδελφοι τα περί 3%. Το 3% που γίνεται 33% και 43% σαν το όριο που βάζετε, στις κεντρικές εκλογές θα το δείτε σύντομα.»

Google+ Linkedin