Γιώργος Τσολάκος : Το “σχέδιο Σταματόπουλου” κοιτάει με διαφορετικούς βαθμούς αισιοδοξίας την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής

«Κυριακή κοντή γιορτή» λέει ο σοφός λαός και δεν έχει άδικο ,αφού την προσεχή Κυριακή οι πολίτες του Κιάτου και των χωριών θα προσέλθουν στις κάλπες να εκλέξουν αυτούς που εμπιστεύονται να τους εκπροσωπήσουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο,γιατί αποδεδειγμένα βρίσκονται κοντά στα προβλήματα και τις ανάγκες τους .

Κατά πόσο ,όμως,ο συσχετισμός δύναμης των παρατάξεων, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, παίζει σημαντικό ρόλο στον προσανατολισμό της δράσης του υπέρ των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων και ειδικότερα υπέρ της τοπικής οικονομίας σε περιοχές κατά βάση αγροτικές ;

Μπορεί η Αυτοδιοίκηση ,ως θεσμός, να βρίσκεται  κοντά στα προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και να συμβάλει στη σύνδεση του αγροτικού τομέα με τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας,όπως για παράδειγμα τον τουρισμό και τον πολιτισμό ;

Αναμφίβολα η δημαρχιακή θητεία του Σπύρου Σταματόπουλου μας έδειξε ότι η “Συμμαχία Νέων Σικυωνίων” πιστεύει πως ο δεσμός μεταξύ ενός προϊόντος ενός τόπου και των κατοίκων, δεν αντιπροσωπεύει απλά μια κληρονομιά που πρέπει να διατηρηθεί αλλά αποτελεί μια σημαντική αυτοτελή οικονομική αξία, καθώς οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και πιο πολύ για την ποιότητα που συνδέεται με την γεωγραφική προέλευση και την τοπική παράδοση.

Γιαυτό και προχώρησε στην πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων όπως τα «Φασόλια Βανίλιες Φενεού» και η «Φάβα Φενεού»,που ήδη φιγουράρουν ανάμεσα στα προϊόντα με «περιώνυμη» καταγωγή και πρόσφατα ,γνωρίζοντας πως το αμπέλι και το κρασί είναι άρρηκτα δεμένα με την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή των ανθρώπων της Στυμφαλίας, προχώρησε στην υποβολή φακέλου για την πιστοποίηση τοπικών οίνων ,που θα φέρουν το ισχυρό brand name  «Στυμφαλία Λίμνη» ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης,ώστε να οδηγήσουν σταδιακά σε αυξημένο τοπικό εισόδημα. 

Τα αναγνωρισμένα πλέον τοπικά προϊόντα  ΠΓΕ είναι ο άξονας του “σχεδίου Σταματόπουλου” με στόχο την διεθνή αναγνώριση αλλά και ενσωμάτωσή τους στην σύγχρονη γαστρονομία.

Επόμενο μεγάλο στοίχημα του “σχεδίου Σταματόπουλου” είναι η παραγόμενη υπεράξια  από την πιστοποίηση του κατ’ εξοχήν τοπικού μας πλούτου,του επονομαζόμενου και «μαύρος χρυσός της Ελλάδας» !

Μπορεί  οι περισσότεροι να το αγνοούν, αλλά η σταφίδα υπήρξε το βασικό εξαγώγιμο εθνικό προϊόν στο νέο Ελληνικό κράτος (μετά το 1830) και αποτελούσε το 50% του συνόλου των εξαγωγών ως και την σταφιδική κρίση το 1910. Η σταφίδα ήταν παλαιότερα ένα ιδιαιτέρως προσοδοφόρο γεωργικό προϊόν, το οποίο έφερνε πλούτο στις περιοχές στις οποίες καλλιεργείτο. Η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου, ο σιδηρόδρομος, αλλά και το Λιμάνι του Κιάτου κατασκευάστηκαν, σε μεγάλο βαθμό, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της μεταφοράς της σταφίδας στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. 

Ακόμα και σήμερα εντοπίζονται τα απομεινάρια αυτού του πλούτου στις περιοχές που παράγουν σταφίδα, με τις μεγάλες πέτρινες σταφιδαποθήκες,όπως το συγκρότημα των διατηρητέων κτιρίων ΑΣΟ στο Κιάτο που το “σχέδιο Σταματόπουλου” το έθεσε εξ’ αρχής στο κέντρο των προτεραιοτήτων του,ως σημείο αναφοράς για τις τέχνες, τον πολιτισμό και την ιστορία μιας περιοχής που αυτοδίκαια δικαιούται να απολαμβάνει την υπεράξια από την ένδειξη καταγωγής του «μαύρου χρυσού της Ελλάδας» !

Νομίζω ότι με βάση αυτό το σχέδιο οι αγρότες της περιοχής μας μπορούν να κοιτάνε με διαφορετικούς βαθμούς αισιοδοξίας την αγροτική ,αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως είπαμε και στην αρχή :«Κυριακή κοντή γιορτή»…στις 26 Μαΐου οι αγρότες της περιοχής μας θα συνεχίζουν με ΣΥ.ΝΕ.ΣΙ και αισιοδοξία να εμπιστεύονται αυτούς που αποδεδειγμένα  δημιουργούν τις πραγματικές προϋποθέσεις  ανάπτυξης και ανοίγουν νέους δρόμους, που μπορούν να λειτουργήσουν ως «διαβατήρια» για την είσοδο των προϊόντων τους στις ξένες αγορές, αλλά και να τους προσδώσουν υπεραξία στις τιμές διάθεσής τους.

Γιώργος Τσολάκος
υπ. δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Σικυωνίων

Google+ Linkedin