Για τον «Ερυθρό Στρατό» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμμετείχε σήμερα στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του Άουσβιτς. «75 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον Ερυθρό Στρατό, αυτού του χώρου, θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ», είπε στη δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε ΕΔΩ το video της δήλωσης Μητσοτάκη

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το λόγο που ο Κόκκινος Στρατός έγινε «ερυθρός». Ίσως και να μην πρόκειται, καν, για ένα λάθος, με την τυπική έννοια. Πάντως, δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την ΕΡΤ που έγραψε (κατά τη διάρκεια των δηλώσεων Μητσοτάκη) ότι το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον «Ερυθρό Σταυρό»… Εδώ που τα λέμε το «Ερυθρός Στρατός» οδηγεί πιο πολύ προς το «Ερυθρός Σταυρός» παρά στο «Κόκκινος Στρατός».

Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι αυτή η χρήση της λέξης «ερυθρός» μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω στην Ελλάδα, όταν ο «ερυθρός κίνδυνος» (οι κομμουνιστές) «απειλούσαν» τη χώρα, όπως θα έλεγαν και οι πολιτικοί πρόγονοι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτε κι αυτό, όμως, μπορεί να το χρεώσει κάποιος στον πρωθυπουργό.

Όπως και να έχει η ιστορία του Κόκκινου Στρατού, η απελευθέρωση του Άουσβιτς, η κόκκινη (ερυθρή κι αυτή) σημαία στο Ράιχσταγκ, δεν προσφέρονται ούτε για «λαθάκια», ούτε για γκάφες.

Ας ενημερώσουν κάποιοι τον «άριστο» πρωθυπουργό για τον Κόκκινο Στρατό.

«ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (28 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ 1918)

Ο παλιός στρατός χρησίμεψε για την καταπίεση των εργαζομένων μαζών απ’ την αστική τάξη. Αφού η εξουσία πέρασε στις εργαζόμενες μάζες και τους καταπιεζόμενους, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένας καινούργιος στρατός που θα χρησιμέψει για στήριγμα στην εξουσία των σοβιέτ και στο μέλλον σαν βάση για την αντικατάσταση του μόνιμου στρατού από έναν εθνικό στρατό, που θα ‘ναι το στήριγμα της μέλλουσας κοινωνικής επανάστασης στην Ευρώπη.

…………………………………………………………………I

Γι’ αυτό το λόγο το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού αποφασίζει την ίδρυση ενός καινούργιου στρατού που θα ονομαστεί κόκκινος στρατός των εργατών και αγροτών πάνω στην επόμενη βάση.

1. Ο κόκκινος στρατός των εργατών και των χωρικών θα αποτελείται από τα πιο συνειδητά και τα πιο οργανωμένα στοιχεία των εργαζόμενων τάξεων.

2. Θα γίνονται δεκτοί στον κόκκινο στρατό όλοι οι πολίτες της Ρωσσικής Δημοκρατίας πάνω από 18 χρόνων. Κάθε πολίτης που θέλει να μπει στον κόκκινο στρατό πρέπει να ‘ναι έτοιμος να θυσιάσει όλες του τις δυνάμεις, τη ζωή του για την υπεράσπιση της επανάστασης του Οχτώβρη, της εξουσίας των Σοβιέτ και του Σοσιαλισμού. Για να γίνει κανένας μέλος του κόκκινου στρατού χρειάζεται να έχει σύσταση των επιτροπών του συντάγματος ή των δημοκρατικών οργανώσεων που δέχονται το πρόγραμμα της εξουσίας των Σοβιέτ, των κομματικών ή επαγγελματικών οργανώσεων ή τουλάχιστον δύο μελών αυτών των οργανώσεων. Αν ομάδες ολάκερες μπαίνουν στον κόκκινο στρατό, οι στρατιώτες πρέπει να απαντήσουν οι μεν για τους δε και η παραδοχή τους θα υποβληθεί στην ψήφο όλων.

…………………………………………………………….II

1. Οι στρατιώτες του κόκκινου στρατού των εργατών και χωρικών θα διατρέφονται ολοκληρωτικά απ’ το Κράτος και θα παίρνουν 50 ρούβλια το μήνα.

2. Τα μέλη της οικογένειας των στρατιωτών, που είναι ανίκανα για δουλειά και που διατρεφόντανε πριν απ’ αυτούς, θα παίρνουν ό,τι τους είναι αναγκαίο μέσα στα όρια που θα οριστούν απ’ τα όργανα της εξουσίας των τοπικών Σοβιέτ.

………………………………………………………………….III

Ανώτερο διευθυντικό όργανο του κόκκινου στρατού των εργατών και χωρικών θα ‘ναι το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού. Η άμεση διοίκηση του στρατού θα συγκεντρωθεί στο επιτροπάτο στρατιωτικών. Πλάι δε σ’ αυτό θα συσταθεί ένα εθνικό συμβούλιο».

[πηγή: Ριζοσπάστης (αναδημοσίευση από το 11ο τεύχος – Οκτώβρης 1932 – του περιοδικού «ΝΕΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ»)].

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=zgKazTrhXmI[/embedyt]

 

Google+ Linkedin