Βάλετε φόρους, βάλετε…στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού !

Νέους φόρους ύψους 1,55 δισ. ευρώ περίπου περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Πρόκειται για φόρους που ήδη έχουν ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή και είτε θα εφαρμοστούν από τις αρχές του έτους είτε αφορούν φόρους που εφαρμόζονται και θα φέρουν επιπλέον έσοδα το 2017, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% που εφαρμόστηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Οι νέοι φόροι θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα νοικοκυριά, τα οποία ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της υπερφορολόγησης, διογκώνοντας τα προβλήματά τους, ενώ ενδεχομένως να αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση είχε υποεκτιμήσει τους στόχους των εσόδων για το 2016 μη λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στις συναλλαγές μέσω «πλαστικού χρήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει υπέρβαση του στόχου του μνημονίου όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο θα πλησιάζει το 2% του ΑΕΠ, όταν ο μνημονιακός στόχος είναι να διαμορφωθεί στο 1,75% του ΑΕΠ. Οπως προαναφέρθηκε, οι νέοι φόροι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει το πλεόνασμα, καθώς και τα επιπλέον έσοδα από τις αυξήσεις στις εισφορές (135 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης (θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, ωστόσο θα έχει επίπτωση και στα έσοδα του 2017), οι νέοι υψηλότεροι συντελεστές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, η επιβολή φόρου στον καφέ, τη σταθερή τηλεφωνία και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμένεται να αποφέρουν έσοδα το 2017 άνω των 1,55 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

 Αγροτικό πετρέλαιο: Από την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο.
 Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καύσιμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.
 Τέλη κυκλοφορίας 2017: Σχεδιάζονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, με στόχο τα έσοδα να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, τα έσοδα από τα τέλη θα αυξηθούν κατά 180 εκατ. ευρώ.
• Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Εάν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο, με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα των 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο. Συνολικά υπολογίζεται αύξηση των εσόδων κατά 400 εκατ. ευρώ.
• Τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 140 εκατ. ευρώ.
 Καφές: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ. Το ύψος των εσόδων που υπολογίζεται να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.
• Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%. Τα έσοδα θα ανέλθουν στα 50 εκατ. ευρώ.
• ΦΠΑ: Από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (από τον περασμένο Ιούνιο) υπολογίζεται το 2017 να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα ύψους 360 εκατ. ευρώ περίπου.
• Φορολογία εισοδήματος: Από τις αναπροσαρμογές των συντελεστών φορολογίας τόσο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις όσο και από τους νέους συντελεστές, τα εισοδήματα από ενοίκια υπολογίζονται επιπλέον έσοδα 360 εκατ. ευρώ.

 

Google+ Linkedin