Αστροναύτες δοκιμάζουν ουσία που εξουδετερώνει ιούς

Αστροναύτες δοκιμάζουν ουσία που εξουδετερώνει ιούς

Αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εξετάζουν επικαλύψεις επιφανειών με σκοπό την εξουδετέρωση ιών και μικροβίων, περιλαμβανομένου του COVID-19.

Για χάρη του πειράματος που πραγματοποιεί η Boeing, η αστροναύτης Shannon Walker αγγίζει καθημερινά δεκάδες επικαλυμμένα αντικείμενα, όπως δείγματα πλαστικού και υφάσματος και αγκράφες ζώνης ασφαλείας, για να μεταφέρει σε αυτά μικρόβια που βρίσκονται συνήθως στον άνθρωπο.

Μετά από 6 μήνες στο διάστημα, τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στη Γη στις αρχές Μαΐου και οι ερευνητές θα διαπιστώσουν πώς συμπεριφέρθηκαν τα μικρόβια στις επιφάνειες.

Η NASA ήδη έχει διαπιστώσει από πειράματα, ότι , ιδιαίτερα βακτήρια, αναπτύσσονται πιο εύκολα στη μικροβαρύτητα ή στην τροχιά.

Η Boeing δεν αποκάλυψε ακόμα ποια είναι η επικάλυψη επιφανειών, αλλά εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι ουσία πολυμερούς που ψεκάζεται στα αντικείμενα.

Είναι παρόμοια με προϊόν που χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμπορικά αεροσκάφη που λέγεται SurfaceWise2. Παράγεται από την Allied BioScience, που έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από το U.S. Environmental Protection Agency για την καταπολέμηση του κορωνοιού.

Η Liz Warren, διευθύντρια προγράμματος στο International Space Station U.S. National Laboratory, δήλωσε ότι υπερβολικές ποσότητες μικροβίων στην τροφή ή στο νερό μέσα στον διαστημικό σταθμό θα μπορούσαν να δημιουργούν κινδύνους στην υγεία.

Αν, για παράδειγμα, μπορέσουμε με καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει τα μικρόβια πιο ισχυρά στη μικροβαρύτητα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στο σχεδιασμό νέων αντιβιοτικών ή άλλων όπλων για την καταπολέμηση των μικροβίων στη Γη.

Tο National Laboratory, ανακάλυψε ότι η πειραματική ουσία είναι ασφαλής για χρήση στον διαστημικό σταθμό.

Η Boeing δοκιμάζει την ουσία για χρήση σε αεροπλάνο και διαστημόπλοιο, δήλωσε ο Mike Delaney.

Ο Delaney δήλωσε ότι, αν και το πείραμα συνεχίζεται στη Γη και στο διάστημα, είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της αντιμικροβιακής χημικής ουσίας.

Μεγάλο μέρος της εργασίας σε τέτοια αντιμικροβιακά πραγματοποιείται στις ΗΠΑ από τον Charles Gerba, Καθηγητή Μικροβιολογίας στο University of Arizona.

Το SurfaceWise2, δημιουργεί αόρατο φράγμα στις επιφάνειες, που διασπάται και σκοτώνει κύτταρα ιων. Η ουσία της Boeing δρα με τον ίδιο τρόπο.

Στόχος είναι να επικαλύπτονται επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως καθίσματα, τροχήλατα τραπέζια, μπράτσα πολυθρόνας.

Πηγή: iatronet

Google+ Linkedin