Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε μούμια με χρυσή γλώσσα μέσα σε άθικτο τάφο

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε μούμια με χρυσή γλώσσα μέσα σε άθικτο τάφο

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν δύο τάφους με λείψανα, τα οποία είχαν γλώσσες από χρυσό φύλλο. Πρόκειται για έναν θησαυρό που θα τους βοηθούσε να μιλήσουν με θεούς στη μετά θάνατον ζωή.

Τα λείψανα που εντοπίστηκαν, σύμφωνα με το Ahram Online, ανήκουν σε έναν άνδρα, μία γυναίκα και ένα παιδί. Ο ένας τάφος περιείχε τα λείψανα της γυναίκας και του 3χρονου παιδιού και είχε μια ασβεστολιθική σαρκοφάγο με καπάκι σε σχήμα γυναίκας και είχε λεηλατηθεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δεύτερος τάφος, που περιείχε τα λείψανα του άνδρα, από την 26η δυναστεία (664 π.Χ. έως το 525 π.Χ.), γνωστός και ως περίοδος Σαΐτης, ήταν ανέγγιχτος.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη έγινε από ερευνητές της Αρχαιολογικής Αποστολής Οξύρρυγχου, που συνδιοργανώνεται από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στον αρχαιολογικό χώρο της Οξύρρυγχου, κοντά στη σύγχρονη πόλη El Bahnasa, περίπου 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) νότια του Καΐρου. Η Οξύρρυγχος ήταν η πρωτεύουσα του 19ου νομού, ή επαρχίας, της Άνω Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της αποστολής. Είναι γνωστό για τους παπύρους Oxyrhynchus ή αρχαία ελληνικά, λατινικά και άλλες γλώσσες γραμμένες σε εκατοντάδες χιλιάδες παπύρους που χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. έως τον έβδομο αιώνα μ.Χ.

Οι ταυτότητες του άνδρα, της γυναίκας και του παιδιού είναι άγνωστες, αλλά οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι οι συνεχιζόμενες ανασκαφές θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες.

Οι δύο νεοανακαλυφθέντες τάφοι προσθέτουν στην ιστορία της αρχαίας πρωτεύουσας της Άνω Αιγύπτου. Ο τάφος του άνδρα, όπως αναφέρει το The National, περιείχε μια μούμια ενταφιασμένη μέσα σε μια ασβεστολιθική σαρκοφάγο με ένα ανθρωπόμορφο καπάκι, καθώς και τέσσερα βάζα με κουβούκλιο σχεδιασμένα να χωρούν τα όργανα του νεκρού, φυλαχτά , πράσινες χάντρες και περίπου 400 ταφικά ειδώλια, γνωστά ως ushabti.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που οι αρχαιολόγοι βρίσκουν χρυσές γλώσσες σε αρχαίες αιγυπτιακές ταφές. Τον Ιανουάριο, το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας μούμιας 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα στο Taposiris Magna, έναν αρχαιολογικό χώρο στις ακτές της Μεσογείου της Αιγύπτου. Ίσως αυτό το άτομο έλαβε μια χρυσή γλώσσα για να τον βοηθήσει να μιλήσει στη μετά θάνατον ζωή, ειδικά σε μια θεότητα όπως ο Όσιρις, ο θεός του κάτω κόσμου, ανέφερε προηγουμένως το Live Science.

Google+ Linkedin