Tο ΕΣΥ αγγίζει τα όριά του – το lockdown στην Αττική είναι πιο ορατό από ποτέ
Τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ και πολλές μέρες δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης για την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την επέλαση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Με επίκεντρο την Αττική όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού, το δεύτερο κύμα του Sars-Cov-2 πλήττει με σφοδρότητα το κοινωνικό σώμα πιέζοντας όλο και περισσότερο το υγειονομικό σύστημα.
Τόσο τα αυξημένα ημερήσια κρούσματα όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων, δείχνουν ότι το ΕΣΥ αγγίζει τα όριά του, ενώ οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο πως το lockdown στην Αττική είναι πιο ορατό από ποτέ. Σημειώνοντας μάλιστα ότι από τη Δευτέρα 21/9 ισχύουν ήδη τα τελευταία και αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού με κεντρικό πυλώνα την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους χώρους.
Συγκριτικά νούμερα και στοιχεία
Τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια ωστόσο μπορούν να είναι μία σοβαρή ένδειξη για την πραγματική κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο.
Επιλέξαμε να συγκρίνουμε τα νούμερα λοιπόν από 3 συγκεκριμένες ημερομηνίες του Μαρτίου του 2020 με το τελευταίο τριήμερο για το οποίο και υπάρχουν στοιχεία για τον Σεπτέμβρη. Εδώ να σημειώσουμε ότι το τριήμερο 20-21-22 Μαρτίου ήταν μέσα στο ολικό lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση.
Ημερομηνία – Κρούσματα – Νεκροί – Διασωληνωμένοι
20/3 – 31 – 3 – 20
21/3 – 35 – 4 – 18
22/3 – 94 – 2 – 34
20/9 – 170 – 7 – 78
21/9 – 453 – 6 – 79
22/9 – 346 – 8 – 77
Είναι εμφανές ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία αλλά θα πρέπει να εξεταστεί μέσα από το πρίσμα των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούσαν τους δύο μήνες της σύγκρισης. Τον Μάρτιο του 2020 η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα με την κυκλοφορία να γίνεται για τα απολύτως απαραίτητα. Επίσης δεν υπήρχαν πτήσεις και ταξιδιώτες από το εξωτερικό ενώ ο αριθμός των τεστ ήταν πολύ μικρότερος σε σχέση με όσα γίνονται αυτή τη στιγμή.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, όπως δημοσιεύθηκε στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις 21/3, «Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ έχουν ελεγχθεί περίπου 8.000 δείγματα για την παρουσία του νέου ιού».
Αυτή τη στιγμή η χώρα, όπως και δεκάδες άλλες σε όλον τον πλανήτη ζει σε μία υβριδική κανονικότητα όπου τα σύνορα είναι ανοικτά, οι πτήσεις και οι μετακινήσεις επιτρέπονται, ωστόσο σε κάθε χώρα ισχύουν και διαφορετικά περιοριστικά μέτρα μιας και τα κρούσματα του ιού κάνουν τους επιστήμονες να μιλούν και επίσημα για δεύτερο κύμα.
Το ορατό, πλέον, lockdown στην Αττική
«Δεν είναι διακοπές», Με αυτή τη φράση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας στις 20 Μαρτίου είχε δώσει ένα στίγμα της σοβαρότητας της κατάστασης.
Μετά από 6 μήνες πανδημίας λοιπόν οι κάτοικοι της Αττικής είναι πολύ πιθανό να ζήσουν ξανά ένα γενικευμένο lockdown.
Το σενάριο αυτό υπενθυμίζεται ότι είχε βγει από το κυβερνητικό συρτάρι ήδη την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι ειδικοί και η κυβέρνηση ήθελαν να δώσουν 10 ημέρες περιθώριο για να φανεί εάν θα είχαν αποτελέσματα τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο και χθες ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε αυξημένος με 346 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 210 στην Αττική.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις 20 ημέρες.
Όλα τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας θα εξεταστούν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και φαίνεται πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο αυτό lock down θα αφορά μόνο περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως η Αττική και θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και ειδικότερα δύο εβδομάδες.
Δυο είναι τα βασικά σενάρια για την Αττική, το ολικό lock down ή το μοντέλο Μαδρίτης δηλαδή περιορισμοί ανά περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, lockdown σημαίνει αναστολή εργασίας και η κυβέρνηση είχε ήδη εξετάσει από την προηγούμενη εβδομάδα την οικονομική δυνατότητα κάλυψης του κόστους από το κράτος.
«Η ελληνική οικονομία αντέχει, ναι και έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα. Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το όποιο βάρος των κυβερνητικών αποφάσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες στο ΣΚΑΪ.
Υπενθυμίζεται ότι ΕΟΔΥ και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζουν μία εφαρμογή για τα κινητά, χάρη στην οποία κάθε πολίτης θα γνωρίζει ακριβώς τα μέτρα της περιοχής του, εισάγοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα. Αυτό θα διευκολύνει την εφαρμογή ενός «μοντέλου Μαδρίτης» στην Αττική, όπου ενδέχεται οι περιορισμοί να είναι διαφορετικοί ανά δήμο.
«Είμαστε σε δύσκολη φάση στην Αττική»
«Τώρα είμαστε στην “πορτοκαλί” φάση της επιδημίας, που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η κόκκινη δηλαδή το lockdown» είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
«Είναι η ώρα εκτός από την Πολιτεία και ο πολίτης να κάνει αυτό που πρέπει. Τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε εικόνα, αξιολογούμε τα δεδομένα κάθε μέρα. Αν δούμε μεγάλη έξαρση του κορονοϊού θα πάρουμε επιπλέον μέτρα» σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας.
«Στην Αττική είμαστε σε μια δύσκολη φάση, όλα τα στοιχεία είναι άσχημα» πρόσθεσε. «Είναι προς συζήτηση αν είναι τεχνικά εφικτό να απομονωθεί ένας συγκεκριμένος δήμος» τόνισε. «Πρέπει όλοι μαζί να αποφύγουμε αυτό που έρχεται», συμπλήρωσε ο καθηγητής.