8η Μάρτη: Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη για τη διατήρηση της ανάμνησης της πρώτης διαδήλωσης των γυναικών, το 1857 στη Νέα Υόρκη της Αμερικής.
Ο πρώτος «εορτασμός» έγινε το 1911 και συνεχίστηκε μέχρι το ξέσπασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Ο πιο σημαντικός γιορτασμός αυτής της ημέρας ήταν η συγκέντρωση που οργανώθηκε το 1917 στη Ρωσία στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου όπου μετατράπηκε σε μία αντιπολεμική συγκέντρωση και έγινε ουσιαστικά η αρχή της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Η Γερμανίδα Κλάρα Τσέτκιν, μια από τις μεγαλύτερες γυναικείες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου εργατικού επαναστατικού κινήματος,ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε και υιοθετήθηκε στη Β΄ Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών να εορτάζεται η 8 του Μάρτη κάθε χρόνο ως επέτειος για την ηρωική θυσία των απεργών εργατριών γυναικών στη Νέα Υόρκη.
Τότε που μια μεγάλη διαδήλωση εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης διεκδικούσε «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών».
Η διαδήλωση χτυπήθηκε από την αστυνομία και βάφτηκε στο αίμα των εργατριών,αλλά ο δρόμος για τα ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε.
Γυναίκα του «American Dream» VS Καθημερινή Γυναίκα
Το star system, το lifestyle, η μόδα ή αλλιώς οι μηχανισμοί του συστήματος, στην προσπάθεια τους να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα πραγματικά διδάγματα και παραδείγματα της 8ης του Μάρτη, προσπαθούν να δημιουργήσουν δικά τους «φωτεινά παραδείγματα». Γυναίκες μεγαλοεπιχειρηματίες, γυναίκες των λαμπερών εξωφύλλων ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σιδηρές κυρίες της πολιτικής κ.α. είναι τα παραδείγματα που προτάσσονται σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν οι σύγχρονες γυναίκες, τόσο για το ποια είναι η ουσία της Μέρας της Γυναίκας, όσο και ως προς το ποιος πρέπει να είναι ο στόχος μιας σύγχρονης γυναίκας.
Το πραγματικό μήνυμα της 8ης του Μάρτη ήταν και παραμένει, ο οργανωμένος-συλλογικός αγώνας των γυναικών για ισοτιμία, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση του συστήματος που υφίσταται – αφενός λόγω του φύλου και αφετέρου λόγω της ταξικής της θέσης. Η Μέρα της Γυναίκας είναι πάνω από όλα αφιερωμένη στις γυναίκες του καθημερινού αγώνα. Στις καθημερινές γυναίκες της δουλειάς. Η Μέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που αγωνίζονται. Στις γυναίκες που αντέχουν και νικούν στους αγώνες τους. Στους αγώνες τους προσωπικούς μα και τους συλλογικούς.