4 Νοεμβρίου 1961: Καταγγελίες για βία και νοθεία στις εκλογές
Στις 4 Νοέμβρη 1961 κορυφώνεται το κύμα καταδίκης των εκλογών της βίας και της νοθείας, οι οποίες είχαν γίνει στις 29 Οκτώβρη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Δόβα (αρχηγού του Στρατιωτικού Οίκου του βασιλιά) και οδήγησαν σε νίκη της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.
Στις 4 Νοέμβρη 1961 , την ημέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Κ. Καραμανλή , ο τίτλος της «Αυγής» ήταν: «ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΘΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ». Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας δημοσιεύεται ο υπολογισμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού και των εκλογικών αποτελεσμάτων. Απ’ τον υπολογισμό προκύπτει ότι πάνω από 400.000 ψήφισαν δύο φορές!
Την ίδια μέρα, ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης Καραμανλή, διότι αποτελεί αποτέλεσμα βίας και νοθείας.
Οι εκλογές της 29ης Οκτώβρη 1961 έμειναν στην ιστορία ως οι εκλογές της βίας και της νοθείας. Ακόμη και οι οργανωτές του οργίου υποχρεώθηκαν να το ομολογήσουν στη συνέχεια. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1969, όταν ήταν στο Παρίσι αναφερόμενος σ’ αυτές τις εκλογές είπε:«Μετά τις εκλογές του 1958, που έφεραν την ΕΔΑ δεύτερο κόμμα, είχε δημιουργηθεί μια εύλογη ανησυχία στα Ανάκτορα και σε ορισμένους στρατιωτικούς κύκλους. Και είχε γίνει η σκέψις, ενόψει των νέων εκλογών, να ασκηθεί ψυχολογική πίεσις επί των κομμουνιστών για να συμπτυχθεί η δύναμίς των. Τα ανόητα αυτά σχέδια κατήρτιζαν μυστικές υπηρεσίες εν αγνοία της κυβερνήσεώς μου…».
Παροιμιώδης έμεινε η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου πως στις εκλογές αυτές ” Ψήφισαν ακόμα και τα δένδρα”.
Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η «Αυγή», αλλά και άλλες εφημερίδες παρουσίαζαν καθημερινά κρούσματα βίας εις βάρος κυρίως των στελεχών, των οπαδών και των ψηφοφόρων του ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδας), στο οποίο συμμετείχε η ΕΔΑ. Επιθέσεις κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων, σπάσιμο γραφείων, συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και δολοφονίες στην ημερήσια διάταξη. Στις 25 Οκτώβρη στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης, χωροφύλακας δολοφονεί με περίστροφο τον 24χρονο Στέφανο Βελδεμίρη, επειδή μοίραζε με αυτοκίνητο προκηρύξεις της Αριστεράς. Την Κυριακή των εκλογών ο επίσης 24χρονος στρατιώτης Διονύσιος Κερπινιώτης, στέλεχος της ΕΔΑ, πέφτει νεκρός με τραύμα στο κεφάλι, στο εκλογικό κέντρο του χωριού Δεμίρι της Αρκαδίας.
Επεισόδια βίας ή τρομοκρατίας σημειώθηκαν (σε μικρότερη όμως έκταση) ακόμα και σε βάρος υποψηφίων της Ένωσης Κέντρου. Η νοθεία είχε να κάνει με ψευδείς εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους και διπλοψηφίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι βρέθηκαν εγγεγραμμένοι 218 χωροφύλακες να δηλώνουν διεύθυνση κατοικίας την ίδια διώροφη μονοκατοικία.
Ως αίτιο για τη βία κατά της ΕΔΑ θεωρείται η μεγάλη επιτυχία που αυτή είχε σημειώσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (όταν αναδείχθηκε Αξιωματική Αντιπολίτευση), η οποία είχε ανησυχήσει έντονα τους ακραιφνείς «εθνικόφρονες». Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνη του 1958 (έναν μήνα μετά τις εκλογές) η κυβέρνηση Καραμανλή τοποθέτησε στην ΚΥΠ τον μετέπειτα δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, αρχικά ως διευθυντή του γραφείου του αρχηγού της ΚΥΠ, έπειτα ως κλαδάρχη Αντικατασκοπείας.
Την 1η Δεκέμβρη ο Γεώργιος Παπανδρέου ξεκίνησε τον «Ανένδοτο Αγώνα», ο οποίος κορυφώθηκε με μεγάλες πορείες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ο «Ανένδοτος Αγώνας» συνεχίστηκε μέχρι το 1963 δημιουργώντας μεγάλη πολιτική ένταση. Και η ΕΔΑ, που ήταν ο μεγάλος ηττημένος αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, υποστήριξε τον ανένδοτο αγώνα, οργανώνοντας μάλιστα πολλές διαδηλώσεις. Στις 4 Δεκέμβρη συνήλθε η νέα Βουλή χωρίς την παρουσία των βουλευτών του Κέντρου και της Αριστεράς.
Προφητική υπήρξε η προειδοποίηση του Σοφοκλή Βενιζέλου προς τον Καραμανλή: «Ας προσέξει όμως [η κυβέρνηση Καραμανλή], μήπως το υπερκράτος αυτό, το οποίον αυτή εδημιούργησε και μετά τόσης στοργής περιθάλπει, μήπως το υπερκράτος αυτό στραφεί μιαν ημέραν και εναντίον της. Διότι αυτό είναι αναπόφευκτον.»