Όλοι σύσσωμοι στη μάχη για το 5G
Ποιες οι πρωτοβουλίες του υπουργείου, τι ζητούν οι πάροχοι, τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς.
Στο «φουλ» λειτουργούν οι «μηχανές» κυβέρνησης και παρόχων στον δρόμο για την 5G εποχή, εκτιμώντας ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα πέμπτης γενιάς θα κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας στο δεύτερο ή ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, σε ομιλία του μέσα στην εβδομάδα το ποσοστό της κάλυψης θα μπορούσε να φθάσει στο 60% την πρώτη τριετία και στο 90% μέσα σε 6 χρόνια.
Τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ομονοούν και συνομολογούν ότι οι αναγκαίες συνθήκες για την επίτευξη του προαναφερθέντος χρονοδιαγράμματος είναι η οικονομική ευελιξία για επενδύσεις, η ταχεία αδειοδότηση αλλά και ένα οικοσύστημα, που θα δημιουργήσει νέες εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ιδίως όσον αφορά στον τομέα των επιχειρήσεων.
Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου για την ανάπτυξη του 5G
Από πλευράς του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανέφεραν μέσα στην εβδομάδα τα στελέχη του, έχει λάβει υπόψη του όλες τις συνιστώσες που κρίνονται απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη των δικτύων όσο και για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος γύρω από αυτά, με στόχο να μεγιστοποιήσουν την αξία του δικτύου.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, έχει υιοθετηθεί μια διαφορετική πολιτική, που απέχει από την κλασσική εισπρακτική λογική των προηγούμενων ετών, για την δημοπρασία των συχνοτήτων, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις. Βάσει αυτής, η αποπληρωμή του τιμήματος για τις σχετικές συχνότητες θα γίνει τμηματικά και σε μεγάλο χρονικό βάθος, δηλαδή τα σχήματα που θα χαρακτηριστούν ως υπερθεματιστές, πέρα από την άμεση εξόφληση του τιμήματος θα έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν αρχικά το 30% και το υπόλοιπο 70% του ποσού, σε 9 ετήσιες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και την πρώτη δόση να ξεκινά τον Ιανουάριο του 2024. Να θυμίσουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει πάνω από 367 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 20 Δεκεμβρίου 2020.
Παράλληλα δρομολογείται και η ανάπτυξη ενός κρατικού fund, ονόματι Φαιστός, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με μέρος του τιμήματος που θα λάβει το Δημόσιο από την δημοπρασία προκειμένου να ξεκλειδώσουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι αναγκαίες επενδύσεις, όχι μόνο σε επίπεδο δικτύων αλλά και σε επίπεδο εφαρμογών. Σύμφωνα με τον κρατικό σχεδιασμό το αρχικό κεφάλαιο του ειδικού fund το οποίο θα χρηματοδοτεί και θα υποστηρίζει εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές που στηρίζονται στο 5G θα προκύψει από περίπου το ¼ των εσόδων από την δημοπρασία συχνοτήτων, ενώ η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων που θα αναζητηθεί θα φτάσει το 30%. Το fund θα προσφέρει και πρόσθετες υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η παροχή κρατικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών για την δοκιμή των εφαρμογών. Στόχος του fund, το οποίο θα ενταχθεί στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), είναι να ιδρυθεί μέσα στους επόμενους μήνες και πριν από τη δημοπρασία των συχνοτήτων
Πέρα από αυτό βέβαια, η κυβέρνηση στοχεύει και στην ενίσχυση της ζήτησης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει επιδότηση αντίστοιχη με εκείνη στις ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών, εκμεταλλευόμενη τα εργαλεία της ΕΕ, καθώς και στην αντιμετώπιση της τεχνοφοβίας μέσα από συνεργασίες και ενημέρωση του κοινού.
Τι ζητούν οι πάροχοι για την ανάπτυξη των 5G δικτύων
Στην γρήγορη εξάπλωση των δικτύων στοχεύουν και οι πάροχοι, όπως φάνηκε από πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών τους κατά την παρουσίαση ενδελεχούς μελέτης της Accenture για το 5G.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των τριών παρόχων (Σ. Θεοχαρόπουλος από ΟΤΕ, Λ. Ίσκος από Vodafone και Ν. Μπάμπαλης από Wind), προϋπόθεση για την γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων είναι η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε προ μηνών για την γρήγορη αδειοδότηση των κεραιών. «Είναι επιτακτικό να λυθεί το αδειοδοτικό ζήτημα, γιατί αλλιώς θα μιλάμε για ένα δίκτυο, απλά με ταχύτητες ενός καλύτερου 4G», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών του ομίλου ΟΤΕ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η εγκατάσταση νέων σταθμών.
Στην κατεύθυνση της απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών στάθηκε και ο κ. Λάμπρος Ίσκος, Διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone Ελλάδας, ζητώντας την πιστή εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί.
Παράλληλα κρίνοντας θετικά τις μέχρι τώρα ενέργειες της πολιτείας, τα στελέχη της αγοράς στάθηκαν και στο τίμημα των συχνοτήτων και τις ευκολίες πληρωμών που περιλαμβάνει ώστε να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Νίκος Μπάμπαλης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Wind, ανέφερε ότι μπορούν ακόμα κι εκεί να υπάρξουν βελτιώσεις, συγκεκριμένα οι δόσεις να αυξηθούν σε 15 από 9 και να μην υπάρξει υποχρέωση καταβολής του 30% του τιμήματος ευθύς εξαρχής.
Τα οφέλη της νέας τεχνολογίας για την Ελλάδα
Όπως όλα δείχνουν ο δρόμος για τη νέα γενιά ταχυτήτων έχει ανοίξει. Το ζητούμενο είναι η χώρα μας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί όλα τα οφέλη της νέας τεχνολογίας , τα οποία είναι πολλά.
Σύμφωνα με την οικονομετρική μελέτη της Accenture που παρουσιάστηκε μέσα στην εβδομάδα, η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολάρια το ελληνικό το ΑΕΠ(+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. δολάρια.
Ακόμη αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα, μέσα στην επόμενη οκταετία, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις. Συνεπώς, όπως και σε άλλες χώρες, το 5G μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, η τεχνολογία 5G θα είναι σε θέση όχι μόνο να εξελίξει τις υπάρχουσες επικοινωνίες, αλλά και να επιτρέψει καινοτόμες εφαρμογές και πρωτοποριακά επιχειρηματικά μοντέλα με αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και σημαντική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ.
Διεθνής αγώνας δρόμου για το 5G
Η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς φυσικά δεν αποτελούν ελληνικό ζητούμενο αλλά διεθνές, δεδομένης της ανάπτυξης και των νέων λύσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας που θα προσφέρουν.
Από την πρώιμη εμπορική κυκλοφορία των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 5G τον Απρίλιο του 2019, οι πρωτοπόροι φορείς εκμετάλλευσης στις ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνιακές αγορές προωθούν με ταχύτατους ρυθμούς την ευρεία ανάπτυξη και υιοθέτηση των δικτύων 5G. Από τα μέσα Ιουλίου 2020, 93 εμπορικά δίκτυα 5G είναι ενεργά σε ολόκληρο τον κόσμο, διανέμονται κυρίως σε περιοχές της Ευρώπης, της Ανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα ο ταχύτατος αγώνας δρόμου για το 5G στον οποίο συμμετέχουν πολλές χώρες θα καταφέρει να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 1,7 δισ. συνδέσεις μόλις σε δύο χρόνια από σήμερα.
Στην Κίνα το 47% των συνολικών συνδέσεων μέχρι το τέλος του 2023
Υπό την καθοδήγηση του «Σχεδίου δράσης 5G» (Action Plan 5G), τα ευρωπαϊκά κράτη έδειξαν σαφή φιλοδοξία να προχωρήσουν την εμπορευματοποίηση του 5G, με τις Elisa, Telia, Swisscom, Sunrise, Vodafone, TIM, και EE να αποτελούν την πρώτη παρτίδα φορέων εκμετάλλευσης 5G υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Counterpoint Research μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2020, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για το λανσάρισμα εμπορικών υπηρεσιών του 5G, με μικρές καθυστερήσεις σε μερικά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μέχρι το 2021 όμως η Ευρώπη αναμένεται να γίνει το σπίτι σχεδόν των μισών 5G συνδέσεων.
Ωστόσο την ανάπτυξη των 5G συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας ηγείται η περιοχή της Ανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας. Τον Μάιο του 2020, οι συνδέσεις 5G στην Κίνα και την Κορέα ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια και τα 6,8 εκατομμύρια, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την Counterpoint, οι παγκόσμιες συνδέσεις 5G θα εκτοξευτούν πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια στα πρώτα πέντε χρόνια από την αρχική διάθεσή τους και η Κίνα από μόνη της αναμένεται να διαθέτει περίπου το 47% των συνολικών συνδέσεων έως το τέλος του 2023.
Διαβάστε επίσης : 5G: O ιός του ιού…