Στις 23 Αυγούστου του 1982 ψηφίζεται ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης

Στις 23  Αυγούστου του 1982 ψηφίζεται ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης

Ήταν 23 Αυγούστου 1982 όταν η Βουλή αναγνώρισε με την ψήφιση του νόμου 1285/82 την Εθνική Αντίσταση κατά των δυνάμεων του Άξονα την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μέχρι τότε νομοθετικό πλαίσιο, αποτελούσαν νόμοι της μεταπολεμικής περιόδου, με κύριο χαρακτηριστικό τον αποκλεισμό από το χαρακτηρισμό του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, όσων συμμετείχαν σε οργανώσεις που ακολούθως βρέθηκαν στην πλευρά των ηττημένων του εμφυλίου πολέμου.

Το 1949 εκδόθηκε ο πρώτος νόμος (Α.Ν. 971) το 1949, ακολούθησε συμπλήρωσή του και ακολούθησε ο Ν. 2272 του 1952, οι οποίοι καταργήθηκαν αργότερα, αλλά επανήλθαν σε ισχύ και συμπληρώθηκαν με τον Νόμο του 1982.

Ο νόμος του 1982 αφαίρεσε από τους προηγούμενους νόμους τις παραγράφους που απέκλειαν, την πλευρά των ηττημένων του εμφυλίου και επιπλέον καθιέρωνε ως ετήσιο πανελλαδικό εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης την Επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου (1942), δηλαδή κάθε 25η Νοεμβρίου, με το σκεπτικό της συνεργασίας στην επιχείρηση όλων των τμημάτων της Εθνικής Αντίστασης, συνεπικουρούμενα από ομάδα Εγγλέζων.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου τόνισε πως προηγούμενοι νόμοι έθεταν όρια και στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται ως αντιστασιακή η δράση οργανώσεων που τάχθηκαν με το πλευρό του κατακτητή, με βουλευτές του ΚΚΕ και τον Χαρίλαο Φλωράκη να χειροκροτούν συγκεκριμένα αποσπάσματα της ομιλίας.

Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ ο Ε. Αβέρωφ στην ομιλία του τόνισε πως εγείρονται πάθη και η ιστορία διαστρεβλώνεται.

Google+ Linkedin