Το 2020 είναι το πιο επώδυνο έτος στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ;
Το πιο τραυματικό έτος στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ ήταν το 1968. Αλλά αυτό που εξελίσσεται στο δεύτερο πιο τραυματικό, το 2020, έχει ακόμη μπροστά του επτά μήνες. Με το σχόλιο αυτό το περιοδικό The Atlantic επιχειρεί μία σύγκριση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στις ΗΠΑ σήμερα, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και των χειρισμών της αμερικανικής κυβέρνησης στο μέτωπο του κορωνοϊού, με το πολιτικό χάος πριν από 52 χρόνια.
«Πώς θα μπορούσε το όποιο έτος να είναι χειρότερο από το εφετινό, στο οποίο έχουν βρεθεί εκτός εργασίας περισσότεροι Αμερικανοί από ό,τι στην περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης και έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι Αμερικανοί από ό,τι σε περιόδους πολέμου;» αναρωτιέται ο συντάκτης Tζέιμς Φάλοους και συνεχίζει: «Πώς θα μπορούσε η εγχώρια τάξη να είναι πιο τραυματισμένη και αποτυχημένη από ό,τι αυτή την τελευταία εβδομάδα με το βίντεο που δείχνει έναν λευκό αστυνομικό να σκοτώνει με ηρεμία έναν μαύρο άνδρα, τον Τζορτζ Φλόιντ, ενώ άλλοι αστυνομικοί μένουν να τον κοιτάζουν εξίσου ήρεμοι;».
Στις βίαιες διαδηλώσεις που πυροδότησε η τραγική δολοφονία του Φλόιντ η αστυνομία προχωρά σε συλλήψεις, αλλά βάζει στο στόχαστρό της όχι μόνο τους διαδηλωτές, αλλά και τους δημοσιογράφους, που καλύπτουν τα γεγονότα, αναφέρει, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να χαρακτηρίζει τον Τύπο «εχθρό του λαού» περίπου πριν από τρία χρόνια. Αυτός ο όρος, που χρησιμοποιήθηκε στις επαναστάσεις της Γαλλίας και της Ρωσίας, είναι ο πλέον επικίνδυνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους σε εξουσία για να στοχοποιήσουν μία ομάδα. Αυτόν χρησιμοποιεί ακόμη και στα tweets των τελευταίων ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ.
Πώς όμως η σημερινή κατάσταση συγκρίνεται με εκείνη του 1968; Ο φόβος, η απώλεια, η απόγνωση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν και τότε και τώρα. Οι δολοφονίες, το πολιτικό χάος και ο διχασμός είναι επίσης κοινά χαρακτηριστικά.
Το 1968 ήταν ένα επώδυνο, πικρό έτος. Αλλά υπήρχε και μία διαφορά. Η οικονομία τότε ήταν σε ανάκαμψη. Σήμερα όλα αυτά έρχονται σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και εκρηκτικής ανεργίας και αυτό ίσως καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο επικίνδυνα.