Στις 18 Μάη του 1967 δολοφονήθηκε από τη χούντα ο Νικηφόρος Μανδηλαράς

Στις 18 Μάη του 1967 δολοφονήθηκε από τη χούντα ο Νικηφόρος Μανδηλαράς

Σαν σήμερα, στις 18 του Μάη 1967, δολοφονήθηκε από τη χούντα των Συνταγματαρχών, στα 39 του χρόνια, ο ναξιώτης νομικός, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Δημοκρατίας Νικηφόρος Μανδηλαράς.

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα της απριλιανής δικτατορίας.

Από τα μαθητικά του χρόνια ήταν χαρακτηρισμένος ως «ανθέλληνας» και «βούλγαρος». Από τα πρώτα του βήματα στη δικηγορία υπερασπιζόταν τους κυνηγημένους και φυλακισμένους αγωνιστές, χωρίς αμοιβή. Η προσωπικότητα του αγωνιστή δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά αναδείχτηκε την πολυτάραχη δεκαετία του 1960, μια περίοδο «πυκνή» σε γεγονότα, γεμάτη από αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς ένιωθε περήφανος και θεωρούσε παράσημο στην αγωνιστική του πορεία ότι υπερασπίστηκε με σθένος διωκόμενους για τις ιδέες τους κομμουνιστές στα στρατοδικεία και στις μεγάλες δίκες που καταγράφηκαν ως δίκες Κολιγιάννη – Γλέζου και των 42, με προφυλακισμένους για χρόνια κομμουνιστές, με τους Χαρίλαο Φλωράκη – Κώστα Λουλέ και άλλους συντρόφους τους, αλλά και σε δίκες εργατών και φοιτητών. Οι μεταξικοί νόμοι 509 και 375 ήταν πάντα σε ισχύ και σε εποχές που λειτουργούσαν οι «δημοκρατικοί θεσμοί», θα πει πολλά χρόνια αργότερα η σύντροφός του, Άσπα Μανδηλαρά.

Γιος σμυριδεργάτη, ο Νικηφόρος Μανδηλαράς γεννήθηκε στις 19 του Φλεβάρη 1928, στο χωριό Κόρωνος της Νάξου.

Υπήρξε υπερασπιστής της αδελφής του Μανώλη Γλέζου στη δίκη Γλέζου – Κολιγιάννη, το 1959, στη δίκη των 42 κομμουνιστών για κατασκοπία το 1960 (ανάμεσά τους ο Χαρίλαος Φλωράκης), υποψήφιος του ΠΑΜΕ στις Κυκλάδες το 1961, παρών στις μάχες του Ανένδοτου, τις δίκες των φοιτητών, τα Ιουλιανά, στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ.

Αριστερά: Μάης, 1960. Η δίκη των 42 κομμουνιστών στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Ο Χαρίλαος Φλωράκης στο κέντρο της δεύτερης σειράς με το σκούρο κοστούμι. Δεξιά: Ο Χαρίλαος απολογούμενος σε δίκη στη Λαμία.

Το 1996 προβλήθηκε από την ΕΤ2 αφιέρωμα στον Νικηφόρο Μανδηλαρά, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Χριστοφιλόπουλος. Στην εκπομπή, που σκιαγραφεί τη ζωή του αγωνιστή, από τα πρώτα βήματα μέχρι την ανεύρεση του πτώματός του σε μια παραλία και την κατάπτυστη έκθεση του ιατροδικαστή Καψάσκη που αποδίδει την αιτία του θανάτου του σε «πνιγμό», μιλούν πολιτικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, συναγωνιστές του αξέχαστου αγωνιστή.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης μιλάει για τον Νικηφόρο Μανδηλαρά, αναφερόμενος στη δίκη των 42 κομμουνιστών, που κατηγορούνταν «επί κατασκοπία» με βάση το εμφυλιοπολεμικό «Γ΄ Ψήφισμα», τον Μάη του 1960, στην Αθήνα.

«Χρειαζόταν πλεμόνι… Χρειαζόταν δηλαδή παλικαριά, τόλμημα το οποίο το είχε ο Νικηφόρος Μανδηλαράς. Βέβαια, στις δίκες αυτές συμμετείχαν και πολλοί άλλοι δικηγόροι, αλλά υπήρχε μια διαφορά. Ήταν δικηγόροι οι οποίοι ήταν, αν όχι φίλοι, αρκετά γνωστοί στους κύκλους της συντηρητικής παράταξης. Ήταν δικηγόροι πολύ γνωστοί στο νομικό και πολιτικό κόσμο (…) ο Μανδηλαράς όμως δεν είχε αυτά τα εχέγγυα. Ήταν ένας νέος δικηγόρος, ανήκε στην προοδευτική παράταξη και χρειαζόταν πραγματική παλικαριά όχι απλώς για να πάρει μέρος στη δίκη ως υπερασπιστής, αλλά σαν μαχητής, σαν κατήγορος του καθεστώτος. Τέτοια ήταν η στάση του σε όλες τις δίκες που πήρε μέρος ο Μανδηλαράς. Για τη δράση και τη στάση του αυτή τον αντάμειψε η χούντα, δολοφονώντας τον».

Google+ Linkedin