Σε συνθήκες πόλωσης και αντιθέσεων η σημερινή ορκωμοσία Μπάιντεν

Σε συνθήκες πόλωσης και αντιθέσεων η σημερινή ορκωμοσία Μπάιντεν

Εν μέσω φόβων για το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων από οπαδούς του Τραμπ, αλλά κυρίως μέσα σε συνθήκες έντονης πόλωσης  και  ανησυχίας που προκαλεί η γιγάντωση της πανδημίας, πραγματοποιείται σήμερα στην Ουάσιγκτον η ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραβρεθεί στην τελετή (έχει δηλώσει ότι θα παραστεί η κόρη του  Ιβάνκα), ωστόσο πληροφορίες του FBI για ενδεχόμενα επεισόδια έχουν κινητοποιήσει τις αρχές στην Ουάσιγκτον, η οποία είναι στρατοκρατούμενη. Περίπου 25.000 άνδρες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα, οι οποίοι ελέγχθηκαν ένας προς έναν για το ενδεχόμενο να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια του προέδρου.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Πενταγώνου, δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας, μετά τον έλεγχο που συμπεριελάμβανε πιθανές διασυνδέσεις με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα και άλλα ζητήματα.

Πηγή: Associated Press

Οι σημαίες αντικατέστησαν το πλήθος…

Ο Μπάιντεν θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, από τον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, περίπου στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας (12 μ. τοπική ώρα) έξω από το Καπιτώλιο.

Μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στην ορκωμοσία, θα υπάρχει μια «θάλασσα» εκατοντάδων χιλιάδων σημαιών που έχουν «φυτευτεί» για να καλύψουν το κενό εξαιτίας της απουσίας του πλήθους.

Μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν και το σύντομο διάγγελμά του, το σόου θα αναλάβουν οι αστέρες  του Χόλιγουντ (Τομ Χανκς, Λέιντι Γκάγκα, Τζένιφερ Λόπεζ κ.ά.) για να συνεχίσουν τη φιέστα.

Πηγή: Associated Press

Η κυβερνητική ατζέντα

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη φιέστα, η νέα κυβέρνηση θα «πιάσει δουλειά» με δεδομένες τις τεράστιες κοινωνικές ταξικές ανισότητες , με τη διόγκωση της φτώχειας, της ανεργίας, τη μη κάλυψη βασικών αναγκών, όπως φάνηκε και με τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας (ήδη νόσησαν 24,6 εκατομμύρια και έχουν πεθάνει πάνω από 408.000 άνθρωποι).

Μια πρώτη «λίστα» που κυκλοφόρησε σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: Πρόταση για δαπάνες ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων με στόχο να επιταχυνθεί η διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού, παρέχοντας παράλληλα οικονομική στήριξη σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων και παράταση στο μορατόριουμ των εξώσεων. Επίσης, εξαγγέλλονται αύξηση του κατώτατου μισθού και επιδόματα. Ακόμα γίνεται λόγος για επαναφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Επιπλέον, αναμένονται αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, με ανάκληση της απαγόρευσης για σχεδόν όλα τα ταξίδια από ορισμένες, κατά πλειονότητα μουσουλμανικές, χώρες και θα αποσταλεί στο Κογκρέσο ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη νομιμοποίηση περίπου 11 εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν παράτυπα στις ΗΠΑ.

Google+ Linkedin