Σαν σήμερα το 1989 ορκίστηκε η κυβέρνηση Τζαννετάκη
Σαν σήμερα, 2 Ιουλίου 1989, ορκίστηκε η κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη και κυβερνητικούς εταίρους την Νέα Δημοκρατία και τον ενιαίο τότε Συνασπισμό,που συνυπήρξαν σε μία βραχύβια αναγκαστική συγκυβέρνηση για να μην διαγραφούν τα σκάνδαλα “Κοσκωτά” και “υποκλοπών”.
*Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν οι 145 βουλευτές της Ν.Δ., 27 του ΣΥΝ (εξαιρουμένου του Κώστα Κάππου του ΚΚΕ)
“Κυβέρνηση Τζαννετάκη” ή “Βρώμικο ’89”;
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη της ,όπως ο αντιπρόεδρός της Μένιος Κουτσόγιωργας και ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος, φέρονται να είχαν ενεργή συμμετοχή στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο που γνώρισε η χώρα, αυτό της Τράπεζας Κρήτης.
Παράλληλα τα σκάνδαλα των υποκλοπών (Τόμπρας) και της αγοράς του Αιώνα σε συνδυασμό με την “αντιλαϊκή” οικονομική πολιτική της δεύτερης τετραετίας (Υπ. Εθν. Οικονομίας Κώστας Σημίτης) είχαν δημιουργήσει ένα κοκτέιλ που δύσκολα θα μπορούσε να καταπιεί ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 18ης Ιουνίου.
Σπασμωδικές κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως το «Τσοβόλα, δωσ’ τα όλα» δείχνουν να μην μπορούν να αναστρέψουν το βαρύ κλίμα κατά της κυβέρνησης. Παίζοντάς τα, όλα για όλα… ένα μήνα πριν τις εκλογές ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής ο, επι 25 χρόνια συνεργάτης του, Μένιος Κουτσόγιωργας.
Κλυδωνισμοί και στο ΚΚΕ
Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Τζαννετάκη προκάλεσε τη ρήξη με το βουλευτή του κόμματος, Κώστα Κάππο. Το ιστορικό στέλεχος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης θα δηλώσει: “Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για το ΚΚΕ που τείνει να υποταχθεί σε μικροαστικές και αστικές «εκσυγχρονιστικές» θέσεις”.
Θα ακολουθήσουν και άλλοι εσωτερικοί τριγμοί κυρίως στις γραμμές της ΚΝΕ (βλέπε Γράψα ), όπου η κυβερνητική συνεργασία δεν αντιμετωπίστηκε θετικά.
Οι εξελίξεις και η αποχώρηση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του Κ.Σ. της ΚΝΕ οδήγησαν τα επόμενα χρόνια στη συγκρότηση του Νέου Αριστερού Ρεύματος, αλλά και πολύ κόσμο στην απογοήτευση και την ιδιώτευση, σε συνδυασμό φυσικά με την παγκόσμια υποχώρηση του κομμουνιστικού κινήματος και τη διάλυση της σοσιαλιστικής κοινότητας στην Ευρώπη.
Λάδι στην φωτιά ρίχνει και η απόφαση της (συγ)κυβέρνησης στις 29 Αυγούστου του 1989, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την λήξη του εμφυλίου να κάψει στην υψικάμινο της Χαλυβουργικής και στην πρωτεύουσα κάθε νομού 8 εκατομμύρια φακέλους Αριστερών. Αρκετοί αντιστασιακοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την άστοχη και άκαιρη καταστροφή πολύτιμου ιστορικού υλικού.
Παραπομπή Παπανδρέου
Η αποστολή της “συγκυβέρνησης” για την οποία άλλωστε συγκροτήθηκε, ολοκληρώνεται στις 20 και στις 27 Σεπτεμβρίου όταν η Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και του ΣΥΝ σε δύο τρικυμιώδεις συνεδριάσεις της, αποφασίζει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η κυβέρνηση Τζαννετάκη θα ολοκληρώσει το έργο της και θα προκηρύξει εκλογές για τις 7 Οκτωβρίου.