Λιονέλ Μέσι : Ο «συνεπής μάγος» της μπάλας
Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής, το Ροζάριο Σάντα Φε, έμελλε να γίνει στις 24 Ιουνίου 1987 η γενέτειρα ενός από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει ποτέ μπάλα στον πλανήτη γη. Και αυτό γιατί ο Jorge Horácio Messi, ένας εργάτης εργοστασίου, και η Celia María Cuccittini, μία part-time καθαρίστρια, έφεραν στη ζωή ένα αγοράκι που αποφάσισαν να το ονομάσουν Λιονέλ.
Αναγνωρίζοντας, ήδη από αρκετά νωρίς, το ταλέντο του υιού τους, τον έγραψαν αρχικά στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα που προπονούσε ο Jorge Horácio Messi, την Γκραντόλι. Αυτό συνέβη το 1992, ενώ τρία χρόνια αργότερα, ο οχτάχρονος Λιονέλ πήρε την πρώτη του «μεταγραφή», για τα τσικό μιας άλλη ομάδας του Ροζάριο Σάντα Φε, τους Νιούελς Ολντ Μπόις.
Το κομβικό σημείο στην καριέρα του «Λίο» και ένας από τους λόγους για τους οποίους σε πολύ νεαρή ηλικία πήρε μεταγραφή για την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα είναι το γεγονός ότι του διαγνώσθηκε ανεπάρκεια αυξητικών ορμονών, πράγμα που σήμαινε ότι τα οστά του δε θα μπορούσαν να αναπτυχθούν όσο έπρεπε ώστε να μπορούσε να παίξει μπάλα στο υψηλότατο επίπεδο στο οποίο φαινόταν ότι θα έπαιζε βάσει του ταλέντου που είχε. Ενώ, πιο συγκεκριμένα, η Ρίβερ Πλέιτ ετοιμαζόταν να εντάξει τον Μέσι στο δυναμικό της, μόλις έγινε γνωστό ότι εκείνος δε θα μπορούσε να ψηλώσει αρκετά για να αγωνιστεί σε επαγγελματικό επίπεδο, έκανε πίσω. Όλα έδειχναν ότι η τύχη, ή μάλλον η ατυχία, θα στερούσε έναν πολύ σπουδαίο ποδοσφαιριστή από τη θέαση των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων…
Η Μπαρτσελόνα, παρά ταύτα, είχε διαφορετική άποψη! Ο αγωνιστικός της διευθυντής, Carles Rexach, έλαβε γνώση του ταλέντου του μικρού Λιονέλ, από συγγενείς που είχε εκείνος στη Δυτική Καταλονία, και έπεισε τη διοίκηση των «μπλαουγκράνα» να τον κάνει δικό της, αναλαμβάνοντας τα έξοδα αποκατάστασης του προβλήματος του νεαρού τότε Αργεντινού. Το πρώτο συμβόλαιο του Μέσι υπογράφτηκε σε μία… χαρτοπετσέτα!
Μέσα σε τέσσερα χρόνια (2000-2004), ο Λιονέλ Μέσι πέρασε απ’ όλα τα levels της καταλανικής ομάδας για να φτάσει εντέλει να ντεμπουτάρει στο υψηλότερο, στις 16 Οκτωβρίου 2004, σε μία αναμέτρηση για την Primera Division απέναντι στη συμπολίτισσα Εσπανιόλ. Προπονητής της «Μπάρτσα» ήταν, εκείνο το διάστημα, ο Φρανκ Ράικαρντ. Περίπου δύο μήνες αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου 2004, ο 17χρονος τότε άσσος, έπαιξε το πρώτο του ματς και στο Champions League. Αυτές ήταν οι δύο ημερομηνίες, στις οποίες η Μπαρτσελόνα έμελλε να βρει τον ηγέτη της για τα επόμενα -πολλά- χρόνια, ενώ για τον ίδιο τον Λίο ήταν η αφετηρία μίας καριέρας που θα περιελάμβανε αμέτρητα ρεκόρ, τα περισσότερα εκ των οποίων τα διατηρεί μέχρι σήμερα.
Με την πρώτη του συμμετοχή στη La Liga, έγινε ο τρίτος μικρότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που κάνει ντεμπούτο με τη μεγάλη ομάδα της Μπαρτσελόνα, ενώ όταν την Πρωτομαγιά του 2005, σε ηλικία 17 ετών και 310 ημερών, σκοράρει κόντρα στην Αλμπαθέτε γίνεται ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Αμφότερα τα ρεκόρ, πάντως, του τα πήρε το 2007 ο Μπόγιαν Κρίκιτς, η εξέλιξη του οποίου, ωστόσο, δεν ήταν αυτή που αναμενόταν.
Πολλοί τον εντάσσουν στο ίδιο ράφι με τους Πελέ και Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
Μολονότι ο Λιονέλ Μέσι δεν έχει, έως τώρα, σημειώσει κάποια πολύ μεγάλη επιτυχία με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αργεντινής (με εξαίρεση ίσως το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, όπου κυριολεκτικά πήρε τους «Αλμπισελέστε» από το χέρι),χάρη στις επιδόσεις του λογίζεται ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 21ου αιώνα σύμφωνα με την IFFHS και ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες ατομικές διακρίσεις στην ιστορία του αθλήματος.
Συγκεκριμένα ο Λιονέλ Μέσι αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα από το περιοδικό World Soccer και καλύτερος παίκτης στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία 20 χρόνια από την ΟΥΕΦΑ. Έχει λάβει 6 φορές τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της χρονιάς στον κόσμο από τη ΦΙΦΑ (συνεχόμενες 2009 με 2012, το 2015 και το 2019),επίσης 6 φορές τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ της χρονιάς στην Ευρώπη (Χρυσό Παπούτσι), άλλες 2 τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη για την Ευρώπη της ΟΥΕΦΑ (2009 και 2015),από μία δε του πολυτιμότερου σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2014) και Κόπα Αμέρικα (2015).
Το παρατσούκλι του Μέσι είναι «La Pulga» που θα πει «ψύλλος». Το ψευδώνυμο αυτό προήλθε από το ύψος του (1,69) αλλά και την εκρηκτικότητα που διαθέτει σαν αθλητής. Για μένα όμως ο Αργεντινός πρέπει να αποκτήσει κι ακόμα ένα παρατσούκλι.
Κάνοντας πέρα τα αθλητικά του προσόντα και το ταλέντο, για να βρούμε το δεύτερο ψευδώνυμό του θα πάμε στις επιδόσεις του σε διάρκεια ετών. Η λέξη «mago consistente» που στα ισπανικά θα πει «συνεπής μάγος» είναι ίσως ότι πιο σωστό μπορούμε να βρούμε για δεύτερο ψευδώνυμο.