Πρωτοβουλία WWF Ελλάς και Vouliwatch για τη διαμόρφωση κλιματικού νόμου

Πρωτοβουλία WWF Ελλάς και Vouliwatch για τη διαμόρφωση κλιματικού νόμου

Τη διαμόρφωση ενός κλιματικού νόμου, που θα οργανώσει τη μετάβαση της Ελλάδας σε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών όσο το δυνατόν νωρίτερα από το 2050 προτείνουν η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και το Vouliwatch. Μάλιστα οι δύο οργανώσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση ξεκινώντας σήμερα το δημόσιο διάλογο, προκειμένου να διαμορφώσουν μια νομοθετική πρόταση με ευρεία κοινωνική συναίνεση.

«Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική κρίση, η οποία αποτελεί κορυφαία πρόκληση για την ανθρωπότητα. Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας είναι ευάλωτη. Εκτός από την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που ήδη κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας περιλαμβάνουν αύξηση έως και κατά 80% της απώλειας των αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και έκθεση έως και του 50% του πληθυσμού σε συνθήκες λειψυδρίας», αναφέρει η χθεσινή, κοινή ανακοίνωση των δύο οργανώσεων. «Η πρωτοβουλία δημόσιου διαλόγου στοχεύει στη συνδιαμόρφωση μιας φιλόδοξης πρότασης εθνικού κλιματικού νόμου, που θα στηρίζεται σε στέρεη επιστημονική βάση και θα ευθυγραμμίζει την οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας με τον στόχο συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5°C».

Πρώτο βήμα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.klimatikosnomos.gr. Για τις επόμενες 40 ημέρες οι επισκέπτες της θα μπορούν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση, καθώς και τα μέτρα και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή της. Η στάση των πολιτών και φορέων που θα καταγραφεί, θα συμβάλει στη σύνταξη του αρχικού προσχεδίου της πρότασης νόμου, το οποίο θα αναρτηθεί στη συνέχεια και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την άνοιξη του 2021.

Κατόπιν πολίτες και φορείς θα έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν ή και να τροποποιήσουν το προσχέδιο, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους, συνδιαμορφώνοντας την τελική πρόταση νόμου. Η οριστική διαμόρφωση του κειμένου, στη βάση των σχολίων και τροποποιήσεων που θα έχουν κατατεθεί, θα γίνει από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με ένα επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο. Η πρόταση νόμου θα καλύπτει όλες τις πτυχές της οικονομικής/αναπτυξιακής δραστηριότητας και όχι μόνο της ενέργειας και νθα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους.

Google+ Linkedin