Προεδρικές εκλογές με σημαδεμένα χαρτιά στο Ιράν
Σημαντικές αλλαγές στην εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων της ιρανικής πολιτικής σκηνής αναμένεται να προκαλέσουν οι προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, η διαδικασία των εκλογών θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιρροής των δυνάμεων ασφαλείας, εν αναμονή της επιλογής του διαδόχου του αγιατολάχ Χαμενεΐ, σύμφωνα με ανάλυση του ευρωπαϊκού ινστιτούτου ECFR. Για πρώτη φορά μετά το 1997, το Συμβούλιο Φρουρών της Επανάστασης απέρριψε υποψηφιότητες μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών, οδηγώντας την αντιπολίτευση να καλέσει σε αποχή από τις εκλογές. Από τη μεριά τους, οι «καθεστωτικοί» υποψήφιοι εμφανίζονται έτοιμοι να εκμεταλλευθούν τα νέα πολιτικά δεδομένα, παρότι η προεκλογική περίοδος αποκάλυψε βαθιά ιδεολογικά ρήγματα στις τάξεις τους.
Το τελευταίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην Τεχεράνη λέει ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ανώτατος δικαστής και επικεφαλής της πτέρυγας των καθεστωτικών, θα κατέβει στις εκλογές έχοντας για αντιπάλους έξι διαφορετικές γραφές του ονόματός του. Ο Ραϊσί ήταν από τους ελάχιστους μεταξύ των γνωστών πολιτικών ή θρησκευτικών προσωπικοτήτων, υποψηφίων προέδρων, που έλαβε την έγκριση του, ελεγχόμενου από τον Χαμενεΐ, Συμβουλίου Φρουρών. Το ανώτατο όργανο απέρριψε τις υποψηφιότητες του λαϊκιστή πρώην προέδρου Αχμεντινετζάντ, του μεταρρυθμιστή αντιπροέδρου Εσάκ Τζαχανγκιρί και του πρώην προέδρου της Βουλής, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος ύστερα από μακρά θητεία στις τάξεις των καθεστωτικών μεταπήδησε στο στρατόπεδο των μετριοπαθών.
Στις προεδρικές εκλογές κατεβαίνουν δύο ακόμη προβεβλημένες προσωπικότητες της ιρανικής πολιτικής σκηνής: ο Αμπντούλ-Νάσερ Χεματί, μέχρι πρότινος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, και ο πρώην «τσάρος» του ιρανικού αθλητισμού, Μοχσέν Μεχρ-Αλιζαντέχ. Παρότι και οι δύο δηλώνουν ανεξάρτητοι, η προεκλογική εκστρατεία του Ραϊσί επιμένει να τους αποκαλεί «μεταρρυθμιστές». Το καθεστωτικό στρατόπεδο ελπίζει ότι οι Χεματί και Αλιζαντέχ θα λειτουργήσουν ως βαλβίδες εκτόνωσης της οργής των ψηφοφόρων, προστατεύοντας τον Ραϊσί από κατηγορίες καλπονοθείας. Παρότι ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως ο Χεματί μπορεί να απειλήσει τον Ραϊσί, προσελκύοντας την ψήφο νέων, μορφωμένων Ιρανών, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δεν αναμένεται να συγκινήσει τους ψηφοφόρους, καθώς δεν διαθέτει το πολιτικό αισθητήριο και την ακτινοβολία του απερχόμενου προέδρου Ροχανί. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του Συμβουλίου Φρουρών βρίσκεται η προσπάθεια των σκληροπυρηνικών να χαράξουν την πορεία του ιρανικού κράτους για την επόμενη δεκαετία. Φήμες θέλουν τον Ραϊσί να προετοιμάζεται για να διαδεχθεί τον 82χρονο ύπατο θρησκευτικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, με την εκλογή του Ραϊσί στην προεδρία να του προσφέρει δημοκρατικές περγαμηνές και λαϊκή νομιμοποίηση. Πριν ανέλθει στο αξίωμα του ύπατου θρησκευτικού ηγέτη, ο Χαμενεΐ είχε ολοκληρώσει δύο θητείες στην προεδρία της χώρας τη δεκαετία του 1980.