Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (World Food Day) με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.
Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι οι εξής:
– Να ενθαρρύνουν την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνουν τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό
– Να ενθαρρύνουν την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών
– Να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους
– Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο
– Να προωθήσει τη μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, και
– Να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.
Σήμερα η πείνα απειλεί εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός , η διατροφική ανασφάλεια , οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών.
Επιπλέον,η πανδημία του κορανοϊού συνέβαλε σε μια έντονη αύξηση του αριθμού των θυμάτων πείνας στον κόσμο. Σε χώρες όπως η Υεμένη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και η Μπουρκίνα Φάσο, ο συνδυασμός βίαιων συγκρούσεων και πανδημίας οδήγησε σε δραματική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν στο χείλος της πείνας.
Ο δεσμός μεταξύ πείνας και ένοπλης σύγκρουσης είναι ένας φαύλος κύκλος: ο πόλεμος και η σύγκρουση μπορούν να προκαλέσουν επισιτιστική ανασφάλεια και πείνα, όπως ακριβώς η πείνα και η επισιτιστική ανασφάλεια μπορούν να προκαλέσουν λανθάνουσες συγκρούσεις και να προκαλέσουν τη χρήση βίας.
Πρόσφατα η Επιτροπή Nobel αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2020 στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της πείνας, για τη συμβολή του στη βελτίωση των συνθηκών για την ειρήνη σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και για να ενεργήσει ως κινητήρια δύναμη προσπάθειες για την αποτροπή της χρήσης της πείνας ως όπλο πολέμου και σύγκρουσης.
«Μία ισχυρή υπενθύμιση προς τον κόσμο ότι η ειρήνη και η εξάλειψη της πείνας πηγαίνουν χέρι χέρι» χαρακτήρισε τη βράβευσή του με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), με ανάρτηση στο Twitter
Βέβαια τα συμπεράσματα ειδικών επιστημόνων που αποτυπώνονται στην έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (2018) καταλήγουν πως στα βασικά, δομικά γνωρίσματα του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος, που λέγεται καπιταλισμός ,η διατροφή αντί να είναι απόλυτη κοινωνική αναγκαιότητα και δικαίωμα των ανθρώπων, αποτελεί πεδίο κερδοφορίας.
Το οικονομικό σύστημα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο
Η έκθεση αναφέρει ότι το οικονομικό σύστημα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να θρέψει τον πληθυσμό του κόσμου και να αναπτύξει μια αειφόρο γεωργία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι τα φυτοφάρμακα και οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες(αυτές δηλαδή που παράγουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα) θα οδηγήσουν στην παραγωγή επαρκών προϊόντων για τον επισιτισμό του παγκόσμιου πληθυσμού. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι αυτά είναι μύθος και αποδεικνύει ότι τα φυτοφάρμακα δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων στην γεωργία. Άλλωστε παράγονται σήμερα τρόφιμα που επαρκούν για 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, περισσότερο δηλαδή από αρκετά για να θρέψουν τον πληθυσμό των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της γης. Η χρήση των φυτοφαρμάκων οδηγεί αντιθέτως σε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και ιδιαιτέρως για τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της γεωργίας. Προκαλεί καρκίνους, υπογονιμότητα, τερατογεννέσεις και άλλες αρρώστιες.
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί και δεν θέλει
Τα συμπεράσματα των ειδικών επιστημόνων επαναλαμβάνονται αρκετές φορές στo κείμενo της έκθεσης και καταλήγουν πως το υπάρχουν σύστημα δεν μπορεί να λύσει ούτε το πρόβλημα της πείνας ούτε να προστατεύσει το περιβάλλον. Αντίθετα επιδεινώνει την υγεία και φέρνει σε κίνδυνο την ζωή των ανθρώπων, καταστρέφει το περιβάλλον και καταδικάζει, παρά την πληθώρα παραγωγής τροφίμων, δισεκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα και στην εξαθλίωση. Ο θεός του είναι το κέρδος και μπροστά σε αυτό όλα τα άλλα δεν έχουν καμιά αξία, ούτε η ζωή και η υγεία των ανθρώπων ούτε και το περιβάλλον.