Ο οικονομικός αντίκτυπος της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο οικονομικός αντίκτυπος της 11ης Σεπτεμβρίου

Από την πρόσφατη χαοτική απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έως τις ραγδαίες αλλαγές της τελευταίας 20ετίας στα ζητήματα ασφάλειας και την αντιπαράθεση για το τις αυτές σημαίνουν για τις ελευθερίες και την προστασία της ιδιωτικότητας οι επιπτώσεις των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ακόμη αισθητές και ευρύτατες. Χιλιάδες αναλύσεις έχουν γραφεί για τον κοινωνικοπολιτικό και γεωπολιτικό αντίκτυπο της ημέρας που άλλαξε τον κόσμο, αλλά και για το πώς η 9/11 επηρέασε τις ζωές μας. Πολύ λιγότερη έμφαση έχει δοθεί στον οικονομικό αντίκτυπο, ο οποίος όμως ήταν επίσης ισχυρός.

Το Bloomberg προσπάθησε να συγκεντρώσεις τις 10 σημαντικότερες επιπτώσεις.  

Όπως ήταν αναμενόμενο η πρώτη επίδραση ήταν στις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ που απογειώθηκαν και παρέμειναν σε υψηλότατα επίπεδα για αρκετά χρόνια.

o-oikonomikos-antiktypos-tis-11is-septemvrioy0

Η ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας δεν αφορούσε μόνο το κράτος. Σημαντική ανάπτυξη παρουσίασε και ο ιδιωτικός τομέας σε αυτό το χώρο προχωρώντας έτσι σε αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού του.

o-oikonomikos-antiktypos-tis-11is-septemvrioy1

Στον άμεσο απόηχο της 9/11 υπήρχαν φόβοι για οικονομική ζημιά διαρκείας. Η αμερικανική οικονομία ήταν άλλωστε ήδη σε ύφεση από τον Μάρτιο του 2001, ως αποτέλεσμα της φούσκας του dot.com που έσπασε. Τελικά το οικονομικό σοκ δεν κράτησε πολύ. Έως τα τέλη του έτους η οικονομία είχε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παρόλα αυτά οι πιε΄σεις στην αγορά εργασίας διατηρήθηκαν έως και το 2003.

Στις χρηματιστηριακές αγορές ο S&P ανέκτησε το έδαφος που έχασε αμέσως μετά τις επιθέσεις σε λιγότερο από έναν μήνα. Αλλά στη συνέχεια βρέθηκε και πάλι σε τροχία πτώσης. Άλλοι ωστόσο παράγοντες όπως η bear market των τεχνολογικών μετοχών και το «κινεζικό σοκ» διαδραμάτισαν επίσης ρόλο στην εξέλιξη αυτή.

Για ορισμένους κλάδους ο πόνος ήταν βεβαίος μεγαλύτερος. Ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» ήταν ο αεροπορικός κλάδος, όπως συμβαίνει και κατά την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον το πλήγμα για τη Νέα Υόρκη ήταν κατά πολύ ισχυρότερο και μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η Νέα Υόρκη έχασε 112.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα δίμηνο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Google+ Linkedin