ΟΗΕ | 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας
Μια σειρά από δράσεις για την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ είναι καθ΄οδόν!
Από τη Δευτέρα 17 Μαΐου έως και την Κυριακή 23 Μαΐου γιορτάζεται η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, την οποία διοργανώνει ο ΟΗΕ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Βασικό αίτημα της φετινής διοργάνωσης, που φέρει τον τίτλο «Δρόμοι Ζωής», είναι το όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές να πέσει στα 30 χλμ./ώρα.
Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, 159 φορείς από διάφορα μέρη της χώρας μας, συλλογικότητες που αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια και τα δικαιώματα των θυμάτων τροχαίων, κινήσεις που αντιπροσωπεύουν τους ευάλωτους χρήστες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι και σωματεία από το χώρο της παιδείας και της υγείας του πολιτισμού και του αθλητισμού, αυτοδιοικητικές κινήσεις, πανεπιστημιακοί φορείς, συνυπέγραψαν ένα ψήφισμα απευθυνόμενο στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ζητώντας την άμεση και υποχρεωτική θέσπιση των 30χλμ./ώρα σαν ανώτατο όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές.
Αύριο, Δευτέρα 17/5 διοργανώνεται διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στις 12.30 το μεσημέρι την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν ΕΔΩ
Στη διαδικτυακή παρουσίαση – συνέντευξη τύπου της πρωτοβουλίας θα μιλήσουν οι:
Καρύδη Ελένη – ΕΥΘΥΤΑ –Ρόδου, Λιονάκης Γιάννης – ΕΣΥΠΡΟΤΑ – Ηράκλειο, Κουβίδης Γιώργος – SOS Τροχαία Εγκλήματα,
Αθανασόπουλος Αλέξανδρος– ΠΕΖΗ, Ραβανής Κώστας – ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα,
Σίτη Μαρία – Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, Μπελαβίλας Νίκος – Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Ζωγράφος Άρης – Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής
Μακρή Καίτη – Τμηματάρχης Παιδείας Δήμου Αλεξανδρούπολης, Κελεμίδης Δημήτρης, πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Έβρου
Ταξιλδάρης Αλέξανδρος – Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ»
Φωτεινάκης Κώστας – Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Σταύρου Ελένη – Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά,
Μπαλτάς Μπάμπης – Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο, Τσακογιάννης Εμμανουήλ- Σύλλογος Διδασκόντων 2ου Γυμνασίου Ρόδου
Γρηγοριάδης Δημήτρης – Δ/ντής Γ.Λ Κρεμαστής, Αντιπρόεδρος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, Γκουτζιαμάνη Δώρα – Υποδιευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής
Ακολουθεί το ψήφισμα της πρωτοβουλίας
Δρόμοι για Ζωή: 30 km/h όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές ΤΩΡΑ!
Προς κ.κ.: Πρωθυπουργό, Αρχηγούς κομμάτων, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής
Η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ (17 Μαίου – 23 Μαίου 2021) έχει σαν αποκλειστικό θέμα την ανάγκη θέσπισης του ορίου ταχύτητας των 30km/h στις κατοικημένες περιοχές.
Ένα τέτοιο όριο θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και ιδιαίτερα των παρασύρσεων των πιο ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου όπως τα παιδιά, οι ποδηλάτες, οι χρήστες ΕΠΗΟ, οι ηλικιωμένοι, οι Άνθρωποι με Αναπηρία. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα έναυσμα για πιο βιώσιμες πόλεις και γειτονιές, για Δρόμους για Ζωή.
Oι χαμηλές ταχύτητες σώζουν ζωές. Μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και το επίπεδο θορύβου στις πόλεις άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας ασφαλέστερο το περπάτημα και την ποδηλασία και ενθαρρύνουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Οι βιώσιμοι δρόμοι είναι πιο κρίσιμοι χρήσιμοι από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία COVID-19. Η ενθάρρυνση του περπατήματος και της ποδηλασίας αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των εστιών διασποράς και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αν και στις 3 Φεβρουαρίου 2021 στα πλαίσια της εξαγγελίας των βασικών αξόνων ενός δεκαετούς στρατηγικού προγράμματος για την οδική ασφάλεια, η θέσπιση του ορίου των 30km/h και στη χώρα μας ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥΜΕ, παρουσία και του Πρωθυπουργού, μόλις ένα μήνα μετά στις 10 Μαρτίου (Νόμος 4784/21 ) ψηφίστηκαν στη βουλή σαν όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές τα 50 km/h.
Σήμερα που η μια μετά την άλλη χώρα θεσπίζει το όριο των 30 Km/h σε όλο και πιο διευρυμένες ζώνες των πόλεων είναι απόλυτα αναγκαία η θέσπιση του στις κατοικημένες περιοχές και σ όλες τις περιοχές υψηλής συγκέντρωσης ανθρώπων, η αυστηρή επιτήρηση του καθώς και η νομιμοποίηση όλων των πολεοδομικών ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν την υπέρβαση του.
Δεν είναι απλά ανάγκη συγχρονισμού με την κίνηση της υπόλοιπης ανθρωπότητας.
Είναι η αναγνώριση πώς κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός.
Δρόμοι για την υγεία. Δρόμοι για το κλίμα. Δρόμοι για τους ανθρώπους.
Δρόμοι Ζωής. 30km ΤΩΡΑ!