Ξεσκονίζουν τις αιτήσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5

Ξεσκονίζουν τις αιτήσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5

Από “ψιλό κόσκινο” περνούν αυτές τις ημέρες, οι περίπου 720.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι και την περασμένη Τρίτη στον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ως γνωστόν, ο τρέχοντας κύκλος εξελίσσεται σε δύο στάδια με στόχο να ενισχύσει περίπου 400.000 επιχειρήσεις, με ένα συνολικό ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 50% θα είναι καθαρή επιδότηση. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών έχει μπεί στη διαδικασία των διασταυρώσεων ώστε να οριστικοποιήσει τον αριθμό των δικαιούχων.

Ο πρώτος έλεγχος αφορά την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώθηκαν. Η εμπειρία που υπάρχει, κυρίως από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, η οποία ολοκληρώθηκε σε ένα στάδιο, είναι ότι τότε εντοπίστηκαν εκατοντάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων με παραποιημένα ή λανθασμένα στοιχεία, με στόχο να εξασφαλίσουν κάποιοι ενίσχυση που δεν δικαιούνταν. Οι έλεγχοι αυτήν τη φορά είναι πιο λεπτομερείς. Όσοι εντοπιστούν να έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον τζίρο τους, εκτός από την απώλεια της ενίσχυσης, θα αντιμετωπίσουν και ποινικές ευθύνες. Αυτό όμως είναι μόνο το πρώτο “φίλτρο” που θα περάσουν οι αιτήσεις.

Ο δεύτερος έλεγχος που θα γίνει, ειδικά για τις προσωπικές εταιρείες χωρίς προσωπικό και ταμειακές μηχανές, είναι ότι για να πάρουν την ελάχιστη ενίσχυση των 1.000 ευρώ θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν την μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 20% για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019 ή το διάστημα αναφοράς το οποίο θα οριστεί για τις εταιρείες που έχουν ιδρυθεί από 1η.3.2020 μέχρι και 30.10.2020. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να είχαν ελάχιστο μηνιαίο τζίρο 300 ευρώ κατά την περίοδο αναφοράς. Αν κάποια από τις δύο συνθήκες δεν εκπληρώνεται, τότε η αίτηση θα ακυρωθεί.

Ένα τρίτος έλεγχος το οποίο θα περάσουν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που είχαν ενταχθεί και στην Επιστρεπτέα 4, είναι ο συμψηφισμός της ενίσχυσης που θα προκύψει για τον τρέχοντα κύκλο με αυτά που είχε λάβει από τον προηγούμενο. Ο συμψηφισμός θα γίνει τις εταιρείες που δικαιούνται ενίσχυση πάνω από 1.000 ευρώ καθώς, όπως έχει διευκρινιστεί από το ΥΠΟΙΚ, όλοι όσοι ενταχθούν στο κύκλο και έχουν τις προϋποθέσεις, θα πάρουν το ελάχιστο των 1.000 ευρώ. Για τα μεγαλύτερα ποσά, στην ενίσχυση που θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο θα αφαιρείται η ενίσχυση που δόθηκε στον 4ο κύκλο και θα τους πιστωθεί η διαφορά.

Αν έχει γίνει λάθος στη δήλωση των στοιχείων τζίρου (προκύπτει από τις δηλώσεις ΦΠΑ) ή εσόδων για τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, δεν μπορεί να διορθωθεί εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει, ανάλογα με το λάθος, ότι μπορεί η συγκεκριμένα επιχείρηση να πάρει μικρότερη ενίσχυση ή απλώς η αίτησή της να απορριφθεί.

Σε αυτόν τον κύκλο είναι πιθανό να μείνουν εκτός, κλάδοι οι οποίοι δεν είχαν τον χρόνο να συγκεντρώσουν τα παραστατικά των εσόδων τους, μέχρι και την Τρίτη οπότε έληγε και η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων. Σε αυτήν την κατηγορία είναι οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι οι διαμεσολαβητές και συγγενείς κλάδοι οι οποίοι πρώτα πρέπει να πιστοποιήσουν τα έσοδα με τα συνεργαζόμενα πρακτορεία πριν τα υποβάλλουν. Από το υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται το πρόβλημα και απαντούν ότι αν περίμεναν και αυτούς τους κλάδους θα καθυστερούσαν υπερβολικά να δώσουν τις ενισχύσεις σε κλάδους που τις έχουν απόλυτη ανάγκη καθώς παραμένουν επί μήνες κλειστοί με κρατική εντολή.

Google+ Linkedin