Μείωση της χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα τον καιρό της κρίσης
Ενα σπάνιο, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση εν μέσω κρίσης, και το ακόμα σπανιότερο ειδικά καθώς αφορά τον εφιάλτη των καρκωτικών απρόσμενα θετικό μήνυμα είχε να στείλει η Βουλή, όπως προκύπτει από τα όσα ελέχθησαν σήμερα, στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών: σε αντίθεση με όσα συνέβησαν σε άλλες χώρες που πέρασαν από οξύτατη οικονομική κρίση όπου διογκώθηκε το πρόβλημα των ναρκωτικών, από έρευνες που διεξήχθησαν προκύπτει ως συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα «συγκρατείται και σε κάποιους δείκτες τα πράγματα είναι καλύτερα».
Βεβαίως, υπάρχουν και καταγράφονται προβλήματα τα οποία είτε είναι χρόνια, είτε έχουν ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως επί παραδείγματι η καταγραφή εξαιρετικά αρνητικών επιπτώσεων στους χρήστες «συνθετικής κάνναβης».
Στην ειδική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής είχαν κληθεί να μιλήσουν εκπρόσωποι φορέων, με τον κ. Ευ. Καφετζόπουλο, Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών), να σημειώνει χαρακτηριστικά ευθύς εξαρχής: «Εχουμε κάποια καλά αποτελέσματα στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας. Έχουμε δύο δείκτες που πρέπει να εκτιμήσουμε. Το ένα είναι μία έρευνα ESPAD μεγάλη που γίνεται κάθε 4 χρόνια και η τελευταία ήταν το 2015 μέσα στην κρίση. Η προηγούμενη έγινε στην αρχή της κρίσης, το 2011, οπότε μπορούμε να εκτιμήσουμε διαφορές.
Δυστυχώς για τον ανήλικο πληθυσμό δεν έχουμε μεγάλες κλίμακας μελέτες, αλλά έχουμε άλλον έμμεσο δείκτη. Τι μας δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε; Η κατάσταση στο μαθητικό πληθυσμό όπως εξελίσσεται από την ESPAD είναι πολύ θετική. Δηλαδή εάν όλες οι άλλες χώρες που πέρασαν από κάποια οικονομική κρίση στην Ευρώπη, στην Αμερική, είχαν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, δηλαδή διογκώθηκε το πρόβλημα των ναρκωτικών μέσα στην οικονομική κρίση, στην Ελλάδα συγκρατείται και σε κάποιους δείκτες είναι καλύτερα. Δηλαδή έχουμε μείωση της χρήσης
αλκοόλ από τους μαθητές αυτά τα χρόνια, μείωση μεγάλη του καπνίσματος και μία μικρή μη στατιστική μείωσης της κάνναβης, ενώ περιμέναμε αύξηση της χρήσης της κάνναβης. Ο δεύτερος δείκτης είναι η μείωση του αριθμού των εισαγωγών σε θεραπευτικά προγράμματα. Το 2011 ήταν περίπου 6.000, το 2015 ήταν περίπου 4.000. Πριν από 10 χρόνια είχαμε 25.000 προβληματικούς χρήστες».
Λίγο αργότερα, ο κ. Δημ. Υφαντής (εκπρόσωπος του Συμβουλευτικού Σταθμού «18 Ανω» επισήμανε μεταξύ άλλων: «Εχει μειωθεί πάρα πολύ η ενέσιμη χρήση». Ωστόσο ο κ. Υφαντής έδωσε και ένα ανησυχητικό στοιχείο, το οποίο και συνιστά ένα είδος σήματος κινδύνου όσον αφορά την κάνναβη που κυκλοφορεί: Αφού σημείωσε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων των χρηστών που απευθύνονται στο «18 Ανω» «που το κύριο ζήτημά τους είχε να κάνει με την κάνναβη» πρόσθεσε: «Υπάρχει πλέον συνθετική κάνναβη σε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα και τα στοιχεία που παρατηρούμε σε αυτούς τους ανθρώπους μας έχουν κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Αυτά είναι πρώτον, ότι τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς».
Με τη σειρά του ο κ. Β. Γκιτάκος (διευθυντής του κέντρου θεραπείας εξαρτημένων ατόμων – ΚΕΘΕΑ) επισήμανε: «Σε ό,τι αφορά την κατάσταση, ίσως δεν έγινε σαφές
ότι εάν δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση του πληθυσμού των χρηστών οπιοειδών».
Κάποια στιγμή, μικρή σύγχυση προέκυψε αναφορικά με τα υφιστάμενα στοιχεία, όταν ο κ. Γ. Μπαρδάνης (Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ) σημείωσε: «Υπάρχει αυξητική τάση στη χρήση των ναρκωτικών, κυρίως της κάνναβης και ειδικά, στους έφηβους».
Με αφορμή αυτό, ο κ. Καφετζόπουλος (ΟΚΑΝΑ) διευκρίνισε ότι αύξηση μπορεί να καταγράφεται σε σχέση με το μακρινό παρελθόν, πλην όμως τα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν βελτίωση, έχουν να κάνουν με τα τελευταία χρόνια της μεγάλης κρίσης: «Τελικά είναι αύξηση ή μείωση; Υπήρξε μια διαφορετική προσέγγιση από εμένα και από τον κ. Μπαρδάνη. Κοιτάξτε να δείτε, είναι κανείς το πώς τα βλέπει τα πράγματα. Εγώ, σας μίλησα για το τι συμβαίνει στην περίοδο της κρίσης. Αν δει κανείς τι συνέβαινε από τη δεκαετία του 1990 και του 2000, έχουμε αύξηση. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι είχαμε μια αύξηση σε όλη την Ευρώπη. Το 2003 που εμείς ήμασταν στο 6%, είχαμε στην Αγγλία 15% χρήση κάνναβης. Υπήρξε, λοιπόν, μια μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη που δεν παρατηρήθηκε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, αν το δει κανείς σε σχέση με το 2000 – 2003, είχαμε το 5,5%, πιθανά και 6%. Το 2011 ήταν γύρω στο 9,5% με μέσο όρο, όμως, Ευρωπαϊκό το 20%. Τώρα είναι στο 9%. Έχουμε, όμως αύξηση του αριθμού που έρχονται για θεραπεία».