Κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας: “Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”
“Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, έλεγε ο αρχαίος ποιητής Μένανδρος. Στη νέα ελληνική γλώσσα, θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τη φράση ως “το να κάνει κανείς το ίδιο λάθος δύο φορές, δεν είναι γνώρισμα σοφού άνδρα”…
Στην χώρα μας βέβαια, όπου έζησε ο Μένανδρος, το δις εξαμαρτείν είναι πολύ συνηθισμένο στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας (;) ή αν λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν το απόφθεγμα του Μενέλαου Λουντέμη: «Το ίδιο λάθος δε γίνεται δύο φορές. Τη δεύτερη φορά δεν είναι λάθος, είναι επιλογή» δεν πρόκειται απλά για επαναλαμβανόμενο λάθος αλλά για συνειδητά εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή;
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…
Τα κρούσματα αυξάνονται, όπως και πέρυσι και τα κρεβάτια ΜΕΘ γεμίζουν λίγες εβδομάδες αργότερα. Η πίεση στο σύστημα Υγείας – για την οποία μιλούσαν οι αρμόδιοι το προηγούμενο διάστημα – έχει φέρει πάλι στην καθημερινότητα τη νοσηλεία διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, διασωληνωμένοι ασθενείς με CoViD βρίσκονται επί ημέρες σε απλούς θαλάμους. Όταν αδειάζει ένα κρεβάτι – σημειώνει – καταλαμβάνεται αμέσως και οι ανάγκες παραμένουν πολλαπλάσιες.
Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει πως η εφημερία του ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε σήμερα με 5 διασηλωμένους σε απλούς θαλάμους. Οι 15 κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων θέσεων, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης – τονίζει – γέμισε η ΜΕΘ των 15 κλινών και 6 διασωληνωμένοι νοσηλεύονται στον χώρο των χειρουργείων. Στο “Παπαγεωργίου”, γέμισε η ΜΕΘ των 18 κλινών και 8 διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως η κατάσταση στις ΜΕΘ CoViD έχει ως εξής: Στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν 508 κλίνες και είναι καλυμμένες οι 410 (98 κενές). Τον περασμένο Απρίλιο, λειτουργούσαν 973 κλίνες ΜΕΘ CoViD.