Η Bayer πληρώνει αποζημίωση 10 δισ. δολάρια για το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο RoundUp
Η φαρμακευτική εταιρεία προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα…
Η Bayer, η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής ζιζανιοκτόνων, συμφώνησε να καταβάλει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις ΗΠΑ, οι οποίοι έπαθαν καρκίνο από το ζιζανιοκτόνο RoundUp.
Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει 1,25 δισ. δολάρια για πιθανές μελλοντικές αγωγές από ανθρώπους που χρησιμοποίησαν Roundup και ενδεχομένως εμφανίσουν λέμφωμα Hodgkin τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο συμβιβασμός αυτός «θα κλείσει περίπου το 75% των τρεχουσών 125.000 κατατεθειμένων και μη καταγγελιών».
Η Bayer αρνείται οποιαδήποτε σχέση με όλο αυτό, αλλά σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε ότι η πληρωμή θα τερματίσει την «αβεβαιότητα». Το Roundup ξεκίνησε αρχικά από την αμερικανική εταιρεία Monsanto, η οποία αγόρασε η Bayer το 2018.
Από την δημιουργία του πριν από 40 χρόνια μέχρι σήμερα, το Roundup αποτελούσε (και αποτελεί) το πιο αποτελεσματικό ζιζανιοκτόνο στον κόσμο.
Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Bayer θα πληρώσει έως 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση εκκρεμών απαιτήσεων και θα διαθέσει άλλα 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική ενέργεια.
«Πρώτα απ ’όλα, ο διακανονισμός για το Roundup αποτελεί την πιο σωστή δράση τη σωστή στιγμή για να βάλει τέλος η εταιρεία σε μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας», έγραψε ο Γουέρνερ Μπαουμαν, διευθύνων σύμβουλος της Bayer.
Ο γερμανικός χημικός γίγαντας αγόρασε τη Monsanto για 63 δισ. Δολάρια πριν από δύο χρόνια και αμέσως αντιμετώπισε νομικές μάχες για το ζιζανιοκτόνο.
Τον Αύγουστο του 2018, δικαστήριο της Καλιφόρνια εξέδωσε την πρώτη απόφαση που συνδέει το Roundup με τον καρκίνο, απονέμοντας στους ενάγοντες σημαντική αποζημίωση.
Στις αγωγές τους, οι χρήστες κατηγορούν το Roundup και το ενεργό συστατικό της γλυφοσάτης για το λέμφωμα Hodgkin και άλλους καρκίνους.
Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό σε πολλά ζιζανιοκτόνα. Ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει τα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν γλυφοσάτη ενώ άλλες συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν.
Η Bayer αρνείται ότι η γλυφοσάτη είναι καρκινογόνος ουσία, μια θέση που υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Πηγή: BBC