Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΑ ΠΙΤΣΑ ΤΟ 1944 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΑ ΠΙΤΣΑ ΤΟ 1944 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ  ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

*του Αντώνη Παπαϊωάννου

Με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης, θυμήθηκα και πάλι τα υψηλά της ποσοστά στην Κορινθία, τα διάφορα ΜΜΕ που τη σιγοντάριζαν και τώρα εξαφανίζουν τις παλιές τους αναρτήσεις, τον θρασύδειλο βουλευτή και τα τσιράκια του που εκτόξευαν απειλές για τη ζωή μας αλλά και μια ιστορία που καταδεικνύει τον εγκληματικό τρόπο που δρούσαν στην κατοχή οι ναζί στην περιοχή. Μια ιστορία που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για τους πρόσφατους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Γιατί είναι παράλογο, κυρίως για όσους ζουν και γνωρίζουν τι συνέβη στο χωριό Πιτσά, το 1944,να έχει βρεθεί έστω και μία ψήφος και όχι τόσες πολλές στα εκλογικά τμήματα της περιοχής.

Οι πληροφορίες προέρχονται από κείμενο της κυρίας Σωτηρίας Δημοπούλου, έτσι όπως βρίσκεται δημοσιευμένο στην προσωπική της σελίδα στο facebook.:

«Κατά τη κατοχική περίοδο το χωριό κατεστράφη ολοκληρωτικά από τους Ναζί χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακηρυχτεί επίσημα ως «μαρτυρικό». Συνολικά τα θύματα αυτού του χρονικού διαστήματος, ανήλθαν περίπου στον αριθμό των 50 ατόμων, οι φυλακισθέντες στους 20, οι όμηροι στους 19, τα ορφανά πολέμου στα 30, τα καμένα σπίτια στα 31, ενώ έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση 23 άτομα.
Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου του έτους 1944, γερμανικά στρατεύματα της Βέρμαχτ, 117ης Μεραρχία Κυνηγών (Ορεινού Πεζικού) του II /749 Συντάγματος υπό τις εντολές του στρατηγού Κάρλ Φον λε Σουίρ (Karl Von le Suire, General Major), εισέβαλλαν στο χωριό. Αρχικά ράντισαν με εύφλεκτο υλικό τα σπίτια αφού πρώτα τα εκκένωσαν από τους ανυποψίαστους κατοίκους, τους οποίους έσυραν σε παρακείμενη μάντρα από όπου και παρακολούθησαν έντρομοι τον εμπρησμό των σπιτιών και του βιού τους. Κατά την αποχώρησή τους σκότωσαν ορισμένους κατοίκους, φυλάκισαν αρκετούς στο Ξυλόκαστρο, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν ως όμηροι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι οι στρατιώτες της 17ης Μεραρχίας ήταν ειδικά εκπαιδευμένοι για την εξόντωση αμάχων και ομήρων, στρατευμένοι οι περισσότεροι στους Ναζί από τις τάξεις των εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου. Επρόκειτο για τους ίδιους εγκληματίες πολέμου οι οποίοι ήσαν υπεύθυνοι για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων το Δεκέμβριο του έτους 1943.
Το χωριό Πιτσά κατεστράφη επειδή οι Γερμανοί είχαν πληροφορίες ότι είτε οι κάτοικοι συμμετείχαν στην αντίσταση, είτε τροφοδοτούσαν αντάρτικες ομάδες, όσο και μέσα στα πλαίσια της εκτέλεσης εντολών και των ορεινών επιχειρήσεων για «ένα γερό χτύπημα στο επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα Πελοποννήσου» και στο ισχυρό αντιστασιακό μέτωπο κατά του κατακτητή που είχε αναπτυχθεί στη περιοχή.
Επιπλέον και για τη «παρεμπόδιση τυχόν διείσδυσης των συμμαχικών δυνάμεων πέρα και κάτω από τον Ισθμό της Κορίνθου», όπως επίσης και «απόκρουσης τυχόν επιθέσεων κατά μήκος της παραλιακής οδού Αθηνών –Πατρών».
Η κοινότητα Πιτσά όχι μόνο κατεστράφη σχεδόν ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κάτοικοι της αντιστάθηκαν, φυλακίστηκαν, εκτελέστηκαν και εστάλησαν όμηροι σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επιπλέον οι επιζήσαντες καθώς και οι απόγονοι αυτών, βιώνουν ακόμη και σήμερα τις μετά-τραυματικές μνήμες από τις επώδυνες εμπειρίες της απώλειας προσφιλών προσώπων και περιουσιών, των συνεπειών του εμφυλίου που επακολούθησε και δίχασε την Ελληνική οικογένεια προκαλώντας το χαμό πολλών αθώων μελών της, καθώς και της εν γένει αγριότητας της περιόδου αυτής».

Έψαξα το φύλλο της Ακρόπολης στις 20 Μαΐου 1944, μια ημέρα πριν δηλαδή για να δω το κλίμα που επικρατούσε, γνωρίζοντας φυσικά ότι οι εφημερίδες που κυκλοφορούσαν τότε εξέφραζαν τις ανακοινώσεις και την πολιτική των Γερμανών κατακτητών και της κυβέρνησης Ράλλη, Τσολάκογλου κλπ. Δεν θα μπορούσε να γίνεται και διαφορετικά ασφαλώς. Η εφημερίδα παρουσίαζε ένα ιδανικό κλίμα με θέατρα, κινηματογράφους, ζαχαροπλαστεία να διαφημίζονται στις σελίδες της με μόνα… μελανά σημεία τη δράση των κομμουνιστών και την κυβέρνηση που είχε σχηματιστεί στο Κάιρο.
Όμως μια ανακοίνωση στην «Ακρόπολη»μία ημέρα πριν την καταστροφή των Πιτσών, του αρχηγού Αμύνης της Πελοποννήσου μπορούσε να προιδεάσει κάπως για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει.

Διαβάζουμε:

Λόγω των πολλαπλασιαζομένων επιθέσεων εξ ενέδρας, των δολοφονιών και των πράξεων σαμποτάζ των διαπραττομένων υπό κομμουνιστικών συμμοριών, ολόκληρος η Πελοπόννησος εκυρήχθη πολεμική ζώνη.
Διατάσσω σχετικώς τα εξής;
Αι ώραι διακοπής της κυκλοφορίας δι’ ολόκληρον την Πελοπόννησον καθορίζονται από της 18.00 μέχρι της 06.00
Όλα τα καφενεία και τα ζαχαροπλαστεία, όλα τα κέντρα και τα οινοπωλεία, όλοι οι κινηματογράφοι και τα θέατρα οφείλουν να κλείσουν καθώς και όλαι αι εκκλησίαι.
Η θεία λειτουργία επιτρέπεται να τελείται μόνο την Κυριακήν προ μεσημβρίαν.
Απαγορεύεται πάσα συνάθροισις πέραν των πέντε προσώπων, ως και αι συγκεντρώσεις, επίσης δε και αι αγοραί εις υπαιθρίους τόπους και εκτός κτιρίων
Απαγορεύεται εις τον αστικόν πληθυσμόν οποιαδήποτε τηλεφωνική και ταχυδρομική επικοινωνία
Διακόπτεται πάσα συγκοινωνία δια Πελοπόννησον και εκ Πελοποννήσου από της 18-5-44
Αναστέλλεται πάσα σιδηροδρομική συγκοινωνία δια τον αστικόν πληθυσμόν
Απαγορεύεται πάσα συγκοινωνία δι αυτοκινήτων και τροχοφόρων, συμπεριλαμβανομένων και των ποδηλάτων
Απεριόριστος ελευθερία κινήσεων υφίσταται μόνον εντός των χωρίων, συμπεριλαμβανομένων και των ανηκόντων εις αυτά αγρών

Ο αρχηγός της Αμύνης της Πελοποννήσου

Κατά τα άλλα, νέα Επιθεώρηση εγκαινιάζεται στο Περοκέ με τους Μαρία Αυλωνίτη – Ιατρίδη των Παπαδούκα -Σπυρόπουλου – Ασημακόπουλου, ενώ στα Παναθήναια διαφημίζεται μουσικό συγκρότημα με Μίμη Κοκκίνη , Ηρώ Χαντά και Ορέστη Μακρή
Τα παγωτά ΜΑΣΚΩΤ με κρέμα σαντιγύ θριαμβεύουν στο Ζάππειον
Το ΜΙΝΙΟΝ διαφημίζει δώρα για αυτούς που εορτάζουν
Η ΑΕΚ κερδίζει το κύπελλο Αθηνών επιβληθείσα του Παναθηναϊκού 3-0
Επίσης, η εφημερίδα φιλοξενεί πολύστηλο άρθρο με την υπογραφή του Δόκτορος Γκάιμπελς!! και τίτλο: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΚΛΟΝΗΤΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ ΤΩΝ.
ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ
Δύο μέρες μετά, φυσικά δεν θα περίμενε κανείς να διαβάσουμε τι συνέβη στα Πιτσά διαβάζουμε όμως άρθρο της εφημερίδας με τίτλο: ΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΜΑΧΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ και με υπότιτλο: ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟΝ κατηγορώντας για προμελετημένες δολοφονίες και τερατώδη εγκλήματα τους Αγγλοαμερικανούς… βάρβαρους.
Επίσης διαβάζουμε, σαν ένα ειρωνικό ιντερμέδιο, μια αγγελία, σύμφωνα με την οποία, το «Γραφείο αποστολής εργατών δια την Γερμανίαν» ζητά κουρείς ράπτες, μαραγκούς, εργάτες οικοδομών, εργάτες και εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας και απλούς εργάτες για άμεση αποστολή τις επόμενες μέρες στη Γερμανία. Περισσότερα στα παρακάτω link

https://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=40510&seg=

https://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=40510&seg=

Η «Ακρόπολις» συνέχισε να κυκλοφορεί και να διαμορφώνει την κοινή γνώμη, οι αναγνώστες της που την εμπιστεύονταν όταν προπαγάνδιζε τον αγώνα του ναζισμού… για τη σωτηρία της Ευρώπης συνέχισαν να είναι αναγνώστες της. Και φυσικά δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι ρίζες του ναζισμού και της Χρυσής Αυγής εντοπίζονται στην αντιμνημονιακή υστερία. Είναι βαθύτερες στον χρόνο. Αυτά που ζήσαμε ήταν παρακλάδια που φυσικά δεν αποκόπηκαν όλα, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Συνεχίζουν να υπάρχουν, απλά θα πρέπει να ζήσουν χωρίς το λίπασμα με το οποίο τα έτρεφε η εγκληματική οργάνωση, μέχρι να μαραθούν τελείως. Στο χέρι μας είναι. Όσο η μνήμη μας θα λειτουργεί, τόσο πιο εύκολα θα είναι να αναγνωρίζουμε φαινόμενα που τείνουν να επαναληφθούν.

Google+ Linkedin