Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για τον αυξημένο αριθμό θανάτων COVID στο «μοντέλο καταγραφής»
«Διορθώσεις» στα κριτήρια προσδιορισμού των θανάτων. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει νέο «μοντέλο καταγραφής», σπέρνοντας εφησυχασμό για την πορεία και την επικινδυνότητα της πανδημίας.
Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας αποτυπώνονται και στην έκθεση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία μόνο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου ο λαός θρηνεί υπερτριπλάσιο αριθμό νεκρών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αφορά το διάστημα 1 -7 Αυγούστου, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 314 άνθρωποι με COVID-19 (91 νεκροί ήταν ο θλιβερός απολογισμός της πρώτης βδομάδας του Αυγούστου 2021).
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.722 θάνατοι (σχεδόν 20.000 άνθρωποι με COVID πέθαναν από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα), επιβεβαιώνοντας ότι ο απαραίτητος εμβολιασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της ζωής του λαού από το κράτος και άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έσπευσε να «σφυρίξει τη λήξη» της πανδημίας πριν τρεις μήνες, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδόν αρνούνταν ότι υπάρχει αναζωπύρωση, υποβαθμίζοντας τις συνέπειες, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, που καλούνταν «να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας».
Πλέον η κατάσταση δεν μπορεί να κρυφτεί και για πολλοστή φορά η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για τον αυξημένο αριθμό θανάτων COVID στο «μοντέλο καταγραφής». Απαντώντας σε ερώτηση για τους πολλούς θανάτους, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε το «μοντέλο καταγραφής» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ): «Βάσει αυτού, όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμα κι όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID».
Έκανε ταυτόχρονα σινιάλο για «επαναπροσδιορισμό» του πρωτοκόλλου καταγραφής COVID θανάτων από τον ΕΟΔΥ, το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες βδομάδες στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Ενδεικτικές είναι οι μέχρι τώρα διαρροές των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ένας θάνατος για να χαρακτηριστεί ότι προκλήθηκε από COVID: Να έχει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορονοϊού, να έχει εμφανίσει πνευμονία λόγω της λοίμωξης COVID και να έχει λάβει θεραπεία για την αντιμετώπισή της!
Η κυβέρνηση, όπως και η ΕΕ, καταφεύγει σε επιστημονικές και μαθηματικές αλχημείες, πότε για να καλύψει την εκτίναξη της «πλεονάζουσας θνητότητας», πότε τη θνητότητα από COVID ή τις υπόλοιπες νόσους για τις οποίες οι πόρτες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας έμειναν κλειστές, τα τακτικά περιστατικά που έγιναν επείγοντα από την αναμονή.
Εξάλλου η διάμεση ηλικία των θανόντων, στα 80 έτη, μαρτυρά ότι οι ευπαθείς ομάδες είναι απροστάτευτες και επιβεβαιώνει την έλλειψη ελέγχων και μέτρων θωράκισης στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στις δομές αιμοκαθαιρόμενων κ.ά. που εν κρυπτώ διακομίζονται μαζικά στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα άλλα επιδημιολογικά στοιχεία
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία κατά τη βδομάδα αναφοράς, έγιναν 2.343 εισαγωγές ασθενών COVID στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας (-8% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.195 ασθενείς.
Η κυβέρνηση «δικαιολογεί» τις χιλιάδες εισαγωγές με το επιχείρημα πως «ήρθαν για άλλο πρόβλημα στο νοσοκομείο και επιβεβαιώθηκε ότι νοσούν», ομολογώντας την απουσία ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα, αλλά και την εκτεταμένη διασπορά του ιού στα νοσοκομεία, ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και της επιστροφής στη δουλειά για τους υγειονομικούς 5 μέρες μετά, ακόμα και με θετικό τεστ, εφόσον έχουν «ήπια συμπτώματα».
120 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (μέχρι τα τέλη της βδομάδας αναφοράς), με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. Επιβεβαιώθηκαν 100.421 νέα κρούσματα COVID-19, παρά την απουσία επιδημιολογικής επιτήρησης από το κράτος (-19% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21%. Στην Αττική εντοπίστηκαν 25.647 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 10.941, ενώ «στον αέρα» παραμένει η ιατρική παρακολούθηση των 4.577.675 που έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Το Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,93, ενώ το ποσοστό θετικότητας ήταν 13,79% σε σύνολο 728.373 εργαστηριακών ελέγχων.
Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+224%) και στην Αττική (+28%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (-10%). Τις τελευταίες δυο βδομάδες καταγράφεται επικράτηση κατά 76,6% της «Ομικρον 5» και κατά 11% της «Ομικρον 4».