ΗΠΑ: Ατιμώρητοι οι αθλητές που γονατίζουν στον εθνικό ύμνο
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ ( U.S. Soccer) Σίντι Πάρλοου Κόουν , ο κανονισμός που θεσπίστηκε μόλις το 2017 και επισημαίνει πως οι παίκτες πρέπει να «στέκονται με σεβασμό στον εθνικό ύμνο» ίσως καταργηθεί , μετά τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Ο εν λόγω κανονισμός θεσπίστηκε γιατί πολλοί παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου γονάτισαν πριν από τα ματς της National Football League, στα στάδια των Ηνωμένων Πολιτειών. Με αυτόν τον τρόπο αψήφησαν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε την απόλυση των αθλητών που δεν σέβονται τον αμερικανικό εθνικό ύμνο.
Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν στιγμιότυπα από στάδια σε ολόκληρη τη χώρα, με παίκτες γονατισμένους στο χορτάρι του αγωνιστικού χώρου, λίγες ώρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τη ρητορική του, ζητώντας μποϊκοτάζ των ομάδων οι παίκτες των οποίων δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τις ΗΠΑ.
Την κίνηση αυτή έκανε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016 ο πρώην quarterback των San Francisco 49ers, Κόλιν Κέπερνικ, που είχε γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, διαμαρτυρόμενος για το κύμα δολοφονιών μαύρων από λευκούς αστυνομικούς σε ολόκληρη τη χώρα.
“Δεν πρόκειται να σταθώ όρθιος και να επιδείξω υπερηφάνεια σε μία σημαία χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους ανθρώπους. Για μένα, αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό από μέρους μου να κοιτάξω αλλού. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και κόσμος πληρώνει για να γλιτώνει με φόνους”, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Κόλιν Κέπερνικ
Επίσης το 2016 η Μέγκαν Ραπίνο ήταν η πρώτη ποδοσφαιρίστρια που επέλεξε να μείνει γονατιστή, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους παίκτες αφρικάνικης καταγωγής του NFL, στον Κόλιν Κάπερνικ και στην αντίστοιχη διαμαρτυρία του, στους ανθρώπους που έχουν φέρει τον Ντόναλντ Τράμπ στη χώρα της, έναν ‘σεξιστή’, ρατσιστή, κακό άνθρωπο’ όπως τον έχει περιγράψει, που βρίσκεται στην προεδρία των ΗΠΑ.
Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς επανέφερε το θέμα, καθώς όλο και περισσότεροι που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τη ρατσιστική βία γονατίζουν συμβολικά.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, λέγοντας ότι “όποιοι αρνούνται να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο, μάλλον δεν θα έπρεπε να ζουν στη χώρα μας”.