Έφυγε από τη ζωή ο “κακός” του ελληνικού κινηματογράφου, Ανέστης Βλάχος

Έφυγε από τη ζωή ο “κακός” του ελληνικού κινηματογράφου, Ανέστης Βλάχος

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Ανέστης Βλάχος, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του ελληνικού σινεμά.

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε ο Ανέστης Βλάχος, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του ελληνικού σινεμά, με ρόλους που του χάρισαν την ταμπέλα του «κακού», αλλά και άλλους που ανέδειξαν τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και το αστείρευτο εσωτερικό ερμηνευτικό του ταλέντο.

Ανέστης ΒλάχοςΟ Ανέστης Βλάχος δίπλα στον Μιχάλη Κακογιάννη και τους συνεργάτες στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κορίτσι με τα Μαύρα»

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από φτωχούς γονείς, γεωργούς στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940.

Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα το 1946. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.

Παράλληλα με τις σπουδές του κι ενώ είχε ξεκινήσει να παίζει στο σινεμά (πρώτες του εμφανίσεις στην «Μαγική Πόλη» του Νίκου Κούνδουρου, στο «Κορίτσι Με τα Μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη και στο «Αγιούπα, Το κορίτσι του Kάμπου» του Γκρεγκ Τάλας), δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Ελλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν (που τους είχε γνωρίσει στα γυρίσματα της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Το Κορίτσι με τα Μαύρα») πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ τον φρόντιζαν στο σπίτι τους μέχρι να αναρρώσει.

Ανέστης ΒλάχοςΑπό τους «Παράνομους» το 1958

Φόβος 607Από το «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη

Ανέστης ΒλάχοςΣτην 5η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη

Δύο από τις πιο σημαντικές ερμηνείες του που καθόρισαν το ελληνικό σινεμά ήταν αυτή στον «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη το 1966 και αυτός στο «Κιέριον» του Δήμου Θέου το 1977, δύο εξέχουσες περιπτώσεις «δύσκολων» ταινιών που μέσα στο σύμπαν τους ο Ανέστης Βλάχος ένιωθε πιο οικεία από τις εμπορικές ταινίες της εποχής στην οποία ενηλικιώθηκε ως ηθοποιός.

«Ποτέ μου δεν έκανα τον κακό. Επαιζα τον δυναμικό. Εχω κάνει 180 ταινίες, έχω κάνει σίριαλ, έχω πάρει βραβεία. Μέσα σε αυτά έχω παίξει ακόμη και τον καλό σε ρόλο. Απλώς εκείνη την εποχή, μόλις είχες επιτυχία σ’ ένα ρόλο, οι υπόλοιποι σκηνοθέτες στις ταινίες που έκαναν, γιατί γυρίζονταν 150-200 ταινίες τη χρονιά, έλεγαν: “Φωνάξτε αυτόν, ήταν καλός εκεί”. Ξαφνικά σου έβαζαν μια στάμπα στην πλάτη. Δεν σκέφτονταν ότι αυτός ο ηθοποιός μπορεί να παίξει και κάτι άλλο, ήθελαν ασφάλεια. Έτσι η “στάμπα” αυτή με χαρακτήρισε και όντως με συνόδευε στις αντιδράσεις του κόσμου. Μία φορά καθόμασταν με τον κουμπάρο μου τον Νίκο τον Ξανθόπουλο στην πλατεία Βικτωρίας και πίναμε καφέ και μία γιαγιά περαστική άρχισε να ουρλιάζει: “Νίκο, Νίκο, φύγε, μην κάθεσαι δίπλα του γιατί θα σε σκοτώσει”. Γυρίζει και τη ρωτάει “ποιος θα με σκοτώσει;”. “Αυτός δίπλα σου, είναι δολοφόνος”, του λέει. Και της λέει ο Νίκος: “τι λες κυρία μου; Αυτός είναι φίλος μου και κουμπάρος μου”.» (από συνέντευξή του Ανέστη Βλάχου στο Hephaestus Wien στη Χαρά Πάτρα)

Ανέστης ΒλάχοςΠηγαδάκι δημιουργών και καλεσμένων του Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους διακρίνονται ο Ντίνος Κατσουρίδης και ο Ανέστης Βλάχος.

Κιέριον 607Στο «Κιέριον» του Δήμου Θέου

Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» το 1966. Επειτα, ερμήνευε πάντα δεύτερους ρόλους, ενσαρκώνντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού».

Είχε κερδίσει τιμητικές διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1966 και το 1974, για τις ερμηνείες στις ταινίες «Με τη Λάμψη στα Μάτια» του Πάνου Γλυκοφρύδη και «Κιέριον» του Δήμου Θέου αντίστοιχα. Επίσης κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» στο Φεστιβάλ Τυνησίας το 1966.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους Νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης Μάρτυρας».

Ανέστης ΒλάχοςΦωτογραφία από την έκθεση «Πορτρέτα Ελλήνων Ηθοποιών-Σχεδόν ανεπαισθήτως τον βίον συμπληρούσα» της Πηνελόπης Μασούρη

Φιλμογραφία

Μαγική Πόλις (1955)
Το Kορίτσι με τα Mαύρα (1956)
Αγιούπα, Το κορίτσι του Kάμπου (1957)
Για το Ψωμί και τον Ερωτα / Συννεφιασμένη Κυριακή (1957)
Οι Παράνομοι (1958)
Κρυστάλλω (1959)
Μια Ξένη Πέρασε (1959)
Το Ποτάμι (1960)
Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
Μαλάμω (1960)
Η Κατάρα της Μάνας / Η υπόσχεση (1961)
Μυρτιά (1961)
Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961)
Ο Αλήτης του Λιμανιού (Το Σπίτι της Ηδονής) (1961)
Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962)
Οι Επικίνδυνοι (1962)
Η Ωραία της Ρούμελης (1962)
Το Τεμπελόσκυλο (1963)
Ο Δρόμος με τα Κόκκινα Φώτα (1963)
Φυγή (1963)
Το Σημάδι της Αφροδίτης / Μικρές Αφροδίτες (1963)
Διωγμός (1964)
Ζητιάνος μιας Αγάπης (1964)
Ορφανή στους Πέντε Δρόμους (1964)
Η Κύπρος στις Φλόγες (1964)
Απαγωγή (1964)
Ο Γυρισμός της Μάνας (1964)
Δρόμος χωρίς σύνορα (1964)
Η γέφυρα της ευτυχίας (1964)
Ανεμοστρόβιλος (1964)
Λόλα (1964) [Ρέλιας]
Απόκληροι της κοινωνίας (1965) [Μένιος]
Η μοίρα του αθώου (1965)
Όχι, κύριε Τζόνσον (1965) [Αλέκος]
Φτωχός εκατομμυριούχος (1965) [κλητήρας]
Με τη λάμψη στα μάτια (1966) [Γιώργης Ντάκας]
Οι ασυνείδητοι (1966) [Ανέστης Λέπουρας]
Οι κολασμένοι [Στράτος] (1966)
Ο φόβος (1966) [Ανέστης Κανάλης]
Επιχείρησις Δούρειος Ίππος (1966)
Ο Κατατρεγμένος (1966)
Γαβριέλα, η αμαρτωλή της Αθήνας (1966) [Πολ]
Πόθοι στον καταραμένο βάλτο (1966) [Νικήτας]
Σκλάβοι της μοίρας (1966) [Παύλος]
Ματωμένη γη (1967) [Πάνος]
Η κοινωνία μας αδίκησε (1967) [Φρίξος]
Η γόησσα (1967) [Πέτρος]
Αγρια πάθη (1967) [Βλάσης]
Κατάσκοποι στο Σαρωνικό (1968)
Η καρδιά ενός αλήτη (1968) [Ανέστης]
Αργυρώ, η προδομένη τσελιγκοπούλα (1968)
Ένας κλέφτης με φιλότιμο (1968)
Κιέριον (1968) [Έμος Βαγενάς]
Ξεριζωμένη γενιά (1968) [Λουκάς]
Βαριά κατάρα ο διχασμός (1968)
Ο μεγάλος διχασμός (1968) [Ανέστης Ρούβης]
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969) [Παναγής]
Η σφραγίδα του Θεού (1969) [Παναγής]
Ληστεία στην Αθήνα (1969)
Μαριώ, η κατατρεγμένη βοσκοπούλα (1969)
Αδούλωτη ράτσα (1969) [Ανέστης]
Ο Νταβέλης (1969)
Η μεγάλη Ανάσταση (1969) [Παντελής]
Αδιέξοδο (1970) [Βασίλης]
Αννιώ, η Τσελιγγοπούλα της κατάρας (1971)
Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά (1971) [Καρατζάι]
Ερωτομανείς (1971) [Βασίλης]
Η κραυγή της αλήθειας (1971)
Οι κολασμένοι του σεξ (1974)
Εξι διεστραμμένες ζητούν δολοφόνο (1976) [Γιώργος]
Στο δρόμο του Λαμόρε (1979)
Ο Φαλακρός Μαθητής (1979)
Εξοδος Κινδύνου (1980)
Θανάση Σφίξε κι Αλλο το Ζωνάρι (1980) [Ανδρέας Κούμαρης]
Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο (1980)
Ο Κώτσος και οι Εξωγήινοι (1980)
Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. (1980)
Εξοδος κινδύνου (1980)
Γκαρσονιέρα για δέκα (1981)
Ο Σεξοκυνηγός (1981)
Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια (1981)
Ο Ρεπόρτερ (1982)
Πανικός στα Σχολεία (1982)
Αυτόπτης Μάρτυς (1993)
Με τον Ορφέα τον Αύγουστο (1995)
Lilly’s Story (2002)
Η Σκόνη που Πέφτει… (2004)
Μοιραία Σχέση (2009)
Δεμένη Κόκκινη Κλωστή (2011)

Google+ Linkedin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*
*