Εφημερίες τρόμου στα νοσοκομεία και προειδοποιήσεις επιστημόνων για… 10.000 κρούσματα

Εφημερίες τρόμου στα νοσοκομεία και προειδοποιήσεις επιστημόνων για… 10.000 κρούσματα

Τα νοσοκομεία της χώρας «γονατίζουν» από την πίεση ενώ οι κλίνες ΜΕΘ, σε πολλές περιοχές, έχουν… εξαφανιστεί.

Ολοένα και πιο δύσκολα βγαίνουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της ασφυκτικής πίεσης του κορονοϊού.
Διόλου καθησυχαστικά δεν είναι τα όσα δηλώνουν ειδικοί, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα παραμένουν σε επίπεδα-ρεκόρ και οι νοσηλείες ασθενών με COVID αυξάνονται σε ραγδαίους ρυθμούς.

Δραματική, χαρακτηριστικά, είναι η κατάσταση στον Βόλο, όπου έχουν πεθάνει έξι ασθενείς με κορονοϊό τις τελευταίες ώρες ενώ δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη εντατικής, αλλά και εντοπίζονται προβλήματα στην παροχή οξυγόνου.
Εξίσου δύσκολα είναι και τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη, όπου τα νοσοκομεία «στενάζουν» και οι υγειονομικοί πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα.
Παραδειγματικά να αναφερθεί πως στο Ιπποκράτειο, που εφημέρευε, έγιναν 53 εισαγωγές, ενώ αναμένεται να γίνει εισαγωγή κι άλλων 17 ασθενών. Οι προσελεύσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ, περιστατικών ήταν πάνω από 200 και έχει ήδη ανοίξει μία επιπλέον κλινική. Να τονιστεί, πως τον περασμένο μήνα οι εισαγωγές στις εφημερίες ήταν 20-25, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί πλέον.
Μόλις το Σάββατο κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών σε νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες, με συνολικά 385 ασθενείς να χρήζουν νοσηλείας.

«Ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου 2020»

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
«Ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου του 2020» είπε κι απέδωσε την εκρηκτική εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη ειδικά, στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά, αλλά και στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.
Και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όμως, δυσκολεύει πολύ με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να ενημερώνει πως στο Γεννηματάς χρειάστηκε να δανειστούν ράντζα από το Σωτηρία.
«Είχαμε μια νύχτα πάρα πολύ δύσκολη, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, πήραμε ράντζα δανεικά από το “Σωτηρία”» είπε στον ΣΚΑΪ και σημείωσε πως «τώρα είναι η σειρά της Αττικής μετά τη Θεσσαλονίκη. Τους έχουμε ξεπεράσει».
«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέχρι τέλους Νοέμβρη. Είναι τόσο πιεστική η κατάσταση, και τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά μας, δεν το συζητάμε» κατέληξε.

Προειδοποιήσεις για… 10.000 κρούσματα

Σύμφωνα με την κα Παγώνη, «από τα δεδομένα, που έχουμε στα χέρια μας, πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα».
Ίδια ήταν και η παρατήρηση που έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για «9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου».
«Μετά τις 15 του μήνα θα αρχίσουμε να έχουμε μία επιβράδυνση της αύξησης» εκτίμησε και σημείωσε πως παρότι τα μέτρα θα λειτουργήσουν σαν φρένο, δεν θα σταματήσουν ολοκληρωτικά την πανδημία.
«Θα χρειαστεί χρόνος. Όταν έχεις πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, δεν είναι δυνατόν να ανατρέψεις την πορεία άμεσα. Θα χρειαστεί κάτι πολύ δραστικό» εξήγησε.

Google+ Linkedin