Εξάρχεια :Τοπίο στην ομίχλη των δακρυγόνων…Αστυνομική Βία από ΜΑΤ και ασφαλίτες – 211 προσαγωγές
«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» βροντοφώναξαν 15.000 διαδηλωτές έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Με κυρίαρχο σύνθημα «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά», οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και στον κρατούμενο απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό: «Η Δημοκρατία σας βρωμάει φασισμό. Αλληλεγγύη στο Νίκο Ρωμανό». «Μπάτσοι, νοικοκυραίοι & πολιτικοί, τον Νίκο τον σκοτώνουν όλοι τους μαζί… » .
Τα επεισόδια ξέσπασαν με το τέλος της μεγάλης απογευματινής πορείας και εξαπλώθηκαν σε όλο το κέντρο, με άγρια καταστολή και επεβάσεις σε Ομόνοια, Πειραιώς, Πατησίων, Πολυτεχνείο και Εξάρχεια. Στην Ομόνοια όπου είχε καταλήξει ένα μεγάλο μέρος της διαδήλωσης πραγματοποιήθηκε άγρια επέμβαση της αστυνομίας με δακρυγόνα, κρότου λάμψης αλλά και «Αύρα». Κόσμος πανικόβλητος έτρεξε προς τους γύρω δρόμους, ενώ πολλοί εγκλωβίστηκαν μέσα στο μετρό, όπου μπήκαν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν σε κτίρια.
Πλήθος αναφορών και καταγγελιών και για “κουκουλοφόρους” δίπλα στα ΜΑΤ.Δειτε το video -ντοκουμέντο με ασφαλίτες δίπλα στο Πολυτεχνείο…πρόκειται για την ίδια ομάδα που κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια και επέστρεψε για να δώσει αναφορά στον διμοιρίτη.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη κατήγγειλε πως είδε η ίδια ένστολους των ΜΑΤ να βάζουν φωτιά σε κάδο.
Καταγγελίες για αναίτιες προσαγωγες,που εφτασαν τις 211. Προσαγωγή και του φωτορεπόρτερ, του πρακτορείου Phasma ,Γ. Νικολαΐδη από άνδρες της Ασφάλειας. Νωρίτερα υπήρχε πληροφορία για προσαγωγή και μίας ακομη δημοσιογράφου.
Με εικόνες που προκαλούν πολλά ερωτηματικά και τίτλο “Chaotic scenes in Athens, as peaceful march turns into clashes” (χαοτικές σκηνές στην Αθήνα, καθώς μια ειρηνική διαδήλωση μετατρέπεται σε σύγκρουση),αναφερεται και το πρακτορείο Reuters ,που αποτειπωνει στο video που ήδη κανει τον γύρο του κόσμου την αγριότητα της νύχτας της έκτης επετείου από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ο Αλέξης δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο μόνος που έχασε τη ζωή του από χέρι αστυνομικού στα χρόνια της μεταπολίτευσης…
Είχε προηγηθεί ο Ιάκωβος Kουμής, η Σταματίνα Κανελλοπούλου, ο Μιχάλης Καλτεζάς, ο Νίκολας Τόντι και άλλοι, μετανάστες κυρίως, αλλά και Έλληνες, που δεν μάθαμε ποτέ ή δεν συγκρατήσαμε τα ονόματά τους.
Κι ανάμεσά τους τα τόσα ακόμη κρούσματα και οι διαφορετικές μορφές καταστολής, βίας και αυθαιρεσίας που πληθαίνουν δημιουργώντας οστά στην κρίσιμη συζήτηση για την ύπαρξη και τον ρόλο της αστυνομίας, τον αυταρχισμό του κράτους, τα όρια αυτού που ονομάζουμε (καθ’ υπερβολή άραγε;) «δημοκρατία» και τους τρόπους αντίδρασης σε ό,τι συμβαίνει,τα δικά μας μέσα, τα ερωτήματα και τις απαντήσεις μας….